Glas Javnosti

NJUJORŠKA PAROHIJA SPC NAJAVLJUJE TUŽBU! Gde je UTROŠEN NOVAC namenjen obnovi CRKVE SV. SAVE u Njujorku?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vladika istočnoamerički Irinej Dobrijević upozorio je da svaki vid napora SPC da obnovi crkvu Svetog Save u Njujorku, koji je izgoreo na Vaskrs 2016. godine, prolazi kroz rigorozno odobravanje, dok Parohija u Njujorku najavljuje da postoji mogućnost da se ovaj slučaj nađe na sudu.

Deo članova crkveno-školske opštine Crkve Svetog Save u Njujorku obavestili su pismom episkopa istočnoameričkog Irineja Dobrijevića i privremeno povereništvo da je u toku razmatranje odluke da se pred njujorškim državnim tužiocem pokrene pitanje koje se tiče obnove hrama SPC na Menhetnu, ali i traženje naknade štete ukoliko se ispostavi da je parohija bila oštećena. U pomenutom pismu se takođe zahteva da se odmah obustave sva plaćanja i radni nalozi u vezi s obnovom njujorškog svetosavskog hrama i odobri novoizabrani izvršni odbor parohije, čiji su članovi izglasani u septembru prošle godine i trebalo bi da zamene povereništvo.

Podsetićemo, crkva Svetog Save je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

Foto: StSavaNYC.orgVernici u pismu tvrde da skupština parohije nije imala uvid u to kako se trošio novac za obnovu što, po crkvenim propisima, nalaže da ovo telo mora da odobri sve troškove veće od 40.000 dolara, dok je za obnovu do sada utrošeno oko osam miliona dolara. Prema njihovim rečima, episkop sprečava uredno izabrani izvršni odbor da preuzme svoje dužnosti, tako što postavlja neprihvatljive uslove. Jedan od uslova je bio i da odobre odluke prethodnog povereništva, u čiju ispravnost parohijani sumnjaju, kako se navodi u pismu, kao i da prihvate suspenziju statuta parohije i njegove izmene kojima bi parohija izgubila pravo da odobrava iznose veće od 40.000 dolara.

S tim u vezi, oglasio se i vladika istočnoamerički Irinej Dobrijević koji ističe da da je crkveni odbor koji je izabran na prošloj vanrednoj skupštini "odobren od strane Eparhijskog upravnog odbora, uz izuzetak jednog člana".

– Ono što je traženo od članova novoizabranog odbora jeste da ispoštuju uredbe Ustava Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, Jednoobraznih pravila za parohije i crkveno-školske opštine i Pravilnika crkveno-školske opštine Svetog Save u Njujorku. Nažalost, pomenuti članovi odbili su da to učine. Jedna od tih uredbi nalaže da se novoizabrani članovi crkveno-školske opštine moraju prvo upoznati s crkveno-zakonskim dokumentima, iste potpisati i položiti zakletvu, što su imenovani iz pomenutog odbora kategorično odbili. O svemu ovome je srpska pravoslavna zajednica pri Sabornom hramu Svetog Save u Njujorku uredno i blagovremeno obaveštena – izjavio je vladika Irinej.

 

Kao razlog zbog kog skupštini crkveno-školske opštine nisu predočeni troškovi obnove hrama, odnosno podneti na odobrenje, navodi da "svaki izdatak prolazi kroz rigorozan proces odobravanja, počevši od građevinskog odbora, preko povereništva, zatim nadležne advokatske firme, do nadzornog odbora”.

– Član 11.4 (3) lokalnog pravilnika kaže: „A. Povlačenje s računa Obnove i razvoja štednje mora odobriti eparhijski episkop.” Troškovi koje dovodite u pitanje bili su pregledani od strane nadzornog odbora i unapred odobreni od strane pravnika. Rashodi su bili potrebni za sprečavanje daljeg urušavanja hrama u fazi koja ja bili kritična za njegov opstanak. Njegovo preosveštenstvo episkop g. Mitrofan, koji je bio osnivač Odbora za obnovu i razvoj, bio je jedini koji je odobravao sve podnete troškove u visini od blizu pet miliona američkih dolara potrošenih za prethodnu restauraciju krovne konstrukcije saborne crkve i drugih prethodnih radova na postavljanju dekorativnog sloja škriljca, popravci Bogorodičinog prozora i ostalog – ističe episkop Irinej.

 

„Izuzev izvesnih delova koji se moraju prilagoditi kako bi bili usklađeni s našim vladajućim dokumentima”, prema vladikinim rečima, statut parohije je i dalje na snazi.

– Vredna zapažanja je činjenica da posle požara u njujorškoj parohiji nije postojao tačan spisak punopravnih članova njene crkveno-školske opštine, što je umnogome onemogućilo sazivanje skupštine. Kada je došlo do rekonstruisanja pomenutog spiska, ispostavilo se da su na njega dodavana imena osoba za koje se nije pouzdano znalo da li su članovi ili ne, dok su se pak drugi žalili da su im imena potpuno izostavljena. Štaviše, došlo je i do zloupotrebe spiska članova tokom njegove izrade jer je, uporedo s ovim spiskom, sastavljen paralelni spisak. Pomenuti izabrani odbor je, služeći se ovakvom vrstom metoda, vernima slao dezinformacije, i na taj način unosio konfuziju među parohijane pri hramu Svetog Save u Njujorku – kaže vladika Irinej.

Eparhija kanadska, na čijem je čelu danas prethodni episkop istočnoamerički Mitrofan, takođe se oglasila sredinom januara i reagovala na saopštenje Eparhijskog saveta Eparhije istočnoameričke.

– Netačna je tvrdnja da je episkop Mitrofan bio jedini koji je odobravao troškove za renovaciju Sabornog hrama Svetog Save na Menhetnu. Svaki projekat, i trošak vezan za isti, prvo je odobravan od upravnog odbora sabornog hrama, pa onda kao takav razmatran od strane Eparhijskog saveta, i tek na kraju, u ulozi predsednika Eparhijskog saveta episkop Mitrofan je potpisivao odobrenja za projekte – navodi se u saopštenju koje je s pratećim dokumentima poslato i Svetom arhijerejskom sinodu.

 

Radmila Milentijević isključena iz rada njujorške parohije

Prof. dr Radmila Milentijević, jedan od najuglednijih članova srpske zajednice u Njujorku i dugogodišnji donator brojnih crkava, među kojima je i Crkva Svetog Save na Menhetnu, isključena je nedavno iz rada njujorške parohije. Na pitanje o razlozima njenog isključenja, vladika Irinej kratko je odgovorio da je „odluka koja se odnosi na nepriznavanje njenog statusa kao člana crkveno-školske opštine doneta od strane Eparhijskog upravnog odbora Eparhije istočnoameričke na sednici održanoj 26. avgusta davne 1990. godine, kojom je predsedavao blaženopočivši mitropolit Hristofor, tada episkop istočnoamerički”. Dodaje se još samo da se u istoj odluci „navodi da gospođa Milentijević ostaje parohijanka njujorške zajednice”.

(Glas javnosti/ Politika)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR