Glas Javnosti

NISU EVROPSKA DRŽAVA ALI... Zašto Izrael učestvuje na Evroviziji?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evrovizija se ove godine održava u Liverpoolu i to pod sloganom "Ujedinjeni muzikom" s ciljem da se Evropa zbliži kroz zajedničko iskustvo. I dok se širom sveta prate uzbudljivi nastupi na jednom od najpopularnijih muzičkih takmičenja, mnogi se pitaju zašto Izrael učestvuje iako nije evropska država.

Izrael je prvi put učestvovao na Evroviziji još 1973. godine. Bilo im je dozvoljeno da se takmiče jer je Izraelsko radiodifuzno telo (IBA) bilo aktivni član Evropske radiodifuzne unije (EBU), koja je bila domaćin događaja.

Izrael je odneo pobedu 1978. u Parizu zahvaljujući Izharu Koenu i pesmi A-Ba-Ni-Bi grupe Alfabeta. Evrovizija se sledeće godine održala u Jerusalimu, a domaćini su ponovo pobedili. Tada su slavili s pesmom Haleluja koju su izvodili „Milk and Honey“. Njihova treća pobeda došla je posle skoro dve decenije, 1998. godine, kada je takmičenje održano u Birmingemu. Dana International osigurala je pobedu pesmom Diva.


Izrael je poslednji put slavio u Lisabonu 2018. godine. Neta je donela slavlje Izraelcima zahvaljujući pesmi Toy.

Ove godine Izrael na Evrosongu predstavlja Noa Kirel s pesmom Unicorn. Ova 22-godišnja kantautorka je svoju pesmu otkrila nedavno, 8. marta.

Izrael nije jedina neevropska zemlja koja se takmiči na Evroviziji. Tokom godina nastupali su i Jermenija, Maroko i Australija, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR