Glas Javnosti

Niški Štab za vanredne situacije usvojio 24 mere za suzbijanje epidemije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša usvojio je 24 preventivne mere u cilju suzbijanja epidemije virusa kovid-19.

Pored ostalog, odlučeno je da budu otvorene još dve kovid ambulante, a jedna od mera je i "efikasno i pravovremeno testiranje građana u Institutu za javno zdravlje Niš". Od danas je svaki građanin Niša obavezan da u zatvorenom prostoru koristi masku i održava minimalnu distancu od dva metra.

Okupljanje u zatvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 100 osoba, uz minimalnu površinu od četiri kvadratna metra po osobi, poštovanje distance od najmanje dva metra i korišćenje zaštitne maske.

U javnom prevozu i taksi vozilima je obavezno korišćenje zaštitne maske, a zabranjuje se ulazak u vozilo osobama koje nemaju postavljenu masku. Korišćenje maski je obavezno i na pijacama i ta obaveza se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace. Prema odluci Gradskog štaba u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru broj gostiju se ograničava na minimalno četiri kvadratna metra korisne površine po gostu, a u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno dva kvadratna metra površine bašte po gostu.

Propisano je da su gosti prilikom dolaska, odlaska u toalet i slično u obavezi da koriste zaštitnu masku. Diskoteke i klubovi u kojima gosti stoje ili igraju uz muziku mogu da rade samo u "statičnom režimu, odnosno sa stolovima sa mestima za sedenje. U prodajnim objektima broj potrošača je ograničen na najmanje šest kvadratnih metara korisne površine po potrošaču.

Broj korisnika otvorenih bazena ograničen je na četiri kvadratna metra vodene i površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od dva metra. Odlukom Gradskog štaba preporučeno je odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika ili njihovo održavanje sa "minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi".

Okupljanje na otvorenom prostoru ograničeno je na maksimalno 500 osoba, uz poštovanje minimalne distance od dva metra.

Fizička distanca od dva metra obavezna je i u parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima, izuzev ukoliko nije reč o osobama iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva.

Gradski štab je apelovao na omladinu da se na otvorenom uzdrže od druženja u većim grupama.

Obrazovnim ustanovama (predškolskim, školskim i visokoobrazovnim) naloženo je odlaganje svih skupova i svečanosti, dok prijemni i drugi ispiti moraju da budu organizovani uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

Roditeljima je preporučuno da, ukoliko imaju uslova za čuvanje dece u domaćinstvu, da ih privremeno ne dovode u predškolsku ustanovu. Odlukom Gradskog štaba zabranjen je rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana, navedeno je u odluci Gradskog štaba, potrebno je organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija). 

U verskim objektima i prilikom verskih obreda potrebno je primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija). 

Javno komunalno preduzeće Medijana, rečeno je u Gradskom štabu, treba učestalije da pere ulice i javne površine, primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo. 

Mere će važiti od 4. do 19. jula, a o njihovom sprovođenju staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi.  Svako nepoštovanje mera povlačiće prekršajnu odgovornost, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukoliko se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom napreed navedenom objektu, rečeno je u odluci Gradskog štaba kojom su propisane 24 mere. 

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR