Glas Javnosti

Niški lekar koji je spasao mnogo života, u teškom stanju zbog korone

Društvo
Autor: Glas javnosti

Doktor Miodrag Lazić nalazi se u teškom stanju zbog korona virusa. Mnogi ga pamte kao dobrovljca u ratom zahvaćenoj Republici Srpskoj, a mnogi pacijenti kojima je spasio život se nadaju da će poznati lekar dobiti bitku protiv korone.

Veliki broj lekara i medicinskog osoblja u Srbiji u procesu spašavanja života oboleo je od korona virusa. Nažalost, ovaj virus nije zaobišao ni dr Miodraga Lazića.

Bio je hirurg, dobrovoljac iz Niša na zadatku u ratom zahvaćenoj Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Sada se, u Nišu, lekari bore za njegov život. Rat je preživeo, a mnogi pacijenti kojima je spasio život pitaju se da li će legendarni ratni hirurg dr Miodrag Lazić, dobiti bitku protiv korona virusa. On je već dva dana na respiratoru.

Dr Lazić je borac koji je uvek bio na prvoj liniji odbrane. Spasio je hiljade života, a sada je i sam u teškom zdravstvenom stanju.

Na poziv naroda Srpske Krajine, u julu 1991. godine odlazi, kao hirurg dobrovoljac i radi u ratnim bolnicama u Dvoru na Uni, u Glini i Kostajnici.

Za njega su pričali da svojim rukama ,,mrtve može da oživi''.O dr Laziću snimljen je dokumentarni film „Dnevnik ratnog hirurga”,autora Siniše Grabeža, a Patrijarh Pavle ga odlikuje Ordenom svetog Save.

Kazao je da je iz Sarajeva kući u Niš otišao sa tugom i setom.

Otišao je i na Ilidžu i radio u ratnoj bolnici „Žica” u Blažuju. Došao je na mesec dana – ostao četrdeset meseci. Kao jedini hirurg za trbuh i grudni koš radio je skoro dve godine na prostoru najšireg ratišta Republike Srpske.

Ljudi za njega imaju samo reči hvale, a jedan od pacijenata je napisao kako ga je doktor Lazić operisao čak pet i po sati.

Dr Miodrag Lazić rođen je u Zemunu 31.5.1955. godine, gde je i završio osnovnu školu. Otac, oficir, biva premešten u Niš. U tom gradu Lazić završava gimnaziju, a zatim i studije medicine. Kao student, aktivno se bavi sportom, odbojkom i fudbalom. Specijalizaciju iz hirurgije završava na VMA u Beogradu, u svojoj tridesetoj godini, i postaje jedan od najmlađih hirurga. Potom, godinu dana radi u Vojnoj bolnici u Nišu, a onda prelazi na Hiruršku kliniku Kliničkog centra, gde i danas radi.

 

Izvor: Espreso

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR