Glas Javnosti

Niški kardiohirurzi odgovaraju ministarki Grujičić: Nema ozbiljnih i neozbiljnih operacija, ne omalovažavajte nas

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon izjave ministarke zdravlja da je eliminisanje liste čekanja na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu diskutabilno - reagovali su niški lekari koji su operisali besplatno i vikendima i upozorili je da ne postoje ozbiljne i neozbiljne operacije.

Napominju i da lista zakazivanja na klinici u Nišu u ovom trenutku iznosi svega 7 dana, te je još jednom mole da im obezbedi bolje uslove za rad, zarad njihovih pacijenata.

U ime kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju profesor dr Dragan Milić poslao je saopštenje u kome ističu da su se u izjavama ministarke zdravlja Danice Grujičić našle brojne neistine, proizvoljna tumačenja i nedopustive konstantacije.

Upozoravaju je da u kardiohirurgiji ne postoje "ozbiljne" i "neozbiljne" operacije, kao i da uspeh niških lekara, koji više nemaju liste čekanja, ne može da se poredi sa brojem operacija koje je uradio Institut "Dedinje".

 

 "Naša klinika je u jednoj kardiohirurškoj sali sa jednom EKK mašinom uradila do danas ukupno 101 „ozbiljnu i neozbiljnu“ kardiohiruršku operaciju dok su naši dragi prijatelji i učitelji na IKVB „Dedinje“ uradili 703 operacije u 7 kardiohirurških sala sa 8 EKK mašina. Ne može se uporedjivati po broju uradjenih intervencija gigant kao što je IKVB „Dedinje“ i naša klinika jer je neprimereno porodjenje. Mi nismo Institut, imamo 6 kardiohirurga, jednu salu i jednu EKK mašinu. Zamislite kada bismo zamolili prof. Grujićić da uporedi rezultate rada njenog ministarstva sa ministarstvom zdravlja Nemačke, Holandije ili Italije? Koliki je broj izvršilaca, koliki je broj operacija, koliki je lični dohodak, koliki je broj i vrsta usluga koje se pružaju? Koliki je broj uradjenih transplantacija? Koliko je u Srbiji uradjeno transplantacija pluća a koliko u Nemačkoj ili Italiji? Uporedjivati Beograd i Niš je neprimereno. Zamislite da poredimo stadion FK Radnički i „Marakanu“, most „Gazelu“ u Beogradu i Vrežinski most u Nišu, 20-tak ministara iz Beograda i nijednog iz Niša, aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu i aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu, itd.... Ipak, jedino mi imamo Ćele Kulu... I Cara Konstantina." Navedeno je u sapštenju.

"Dakle, informacije koje su prezentovane javnosti NISU TAČNE! U navedenom periodu od nešto manje od 100 dana rada i 12 uzastopnih neplaćenih radnih vikenda ukupno je na našoj klinici uradjeno 94 kardiohirurških operacija i 158 „ozbiljnih i neozbiljnih“ vaskularnih intervencija! UKUPNO 252 OPERACIJE PRI ČEMU JE URADJENA I JEDNA TRANSPLANTACIJA BUBREGA! Tokom 12 volonterskih radnih vikenda radilo se bas svake i subote i nedelje (ukupno 24 dana) kada je uradjena 51 operacija („ozbiljne i neozbiljne“). Dakle, od ukupnog broja operacija uradjenih u ovom periodu 20% je uradjeno tokom vikenda. Sa današnjim danom uradjeno je ukupno 266 operacija (101 kardiohirurška operacija i 165 vaskularnih operacija). Vama, možda 51 bolesnik ne znači ništa, nama verujte znači i samo jedan. U prilogu ovog saopštenja su i skrinšotovi iz našeg protokola hirurških operacija gde se vidi tačan broj uradjenih intervencija." Istakli su iz klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

"U ovom trenutku ne postoji NI JEDAN JEDINI PACIJENT KOJI JE PROŠAO ANESTEZIOLOŠKU AMBULANTU A DA NIJE POZVAN NA OPERACIJU! Dakle,lista zakazivanja na klinici u ovom trenutku iznosi svega 7 dana! Podsećam Vas da je naša klinika JEDINA U SRBIJI GDE ISTI TIM LEKARA I OSOBLJA RADI I KARDIOHIRURŠKE I VASKULARNE OPERACIJE KAO I TRANSPLANTACIJE BUBREGA. Dakle, radimo sve vrste kardiovaskularnih zahvata, i „ozbiljne i one neozbiljne“ i u tome je naš strateški značaja ne samo za Jug Srbije već i za celu Srbiju. U krugu 250 km oko Niša jedino naša klinika radi kardiohirurške operacije i transplantacije." Iatakli su oni.


Obezbedite nam još jednu EKK mašinu kao i monitore i respiratore za intenzivnu negu kako bi povećali kapacitete a mi obećavamo da ćemo raditi i pacijente iz ostatka Srbije kako bi pomogli da se eliminišu liste čekanja i u ostalim delovima naše Otadžbine - poručuju.

Traže i drugu opremu i hiruršku salu, radiologa na klinici, odnosno iste uslove za rad, kako bi onda ministarka mogla da ih upoređuje sa drugima.

Poručuju joj i da ako ne želi da pomogne njihovom daljem razvoju, onda ne treba da ih omalovažava i nipodaštava, jer radnici ove klinike to nisu zaslužili, posebno ne mladi doktori koji su inicirali volonterski rad vikendom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR