Glas Javnosti

'NISI TI GLUP SAMO NEMAŠ SREĆE DOK RAZMIŠLJAŠ': Alan Ford ušao u čitanke za osnovnu školu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kultni strip na kome su generacije na ovim prostorima odrastale, "Alan Ford", konačno je posle pola veka od izlaženja u eks ju regionu ušao u čitanke i nastavni program za srpski jezik i književnost u srpskim osnovnim školama.

Alan Ford, Bob Rok, Sir Oliver, Grunf, Debeli Šef, Jeremija i naravno vođa grupe TNT Broj Jedan, svojim avanturama i brojnim replikama obeležili su živote generacijama "od Triglava do Đevđelije". Italijanski strip autora Maksa Bunkera i Magnusa (pravim imenima Lučijano Seki i Roberto Raviola) postao je deo opšte urbane kulture čemu je presudno doprineo i genijalni prevod hrvatskog književnika Nenada Briksija. Izrazi i replike iz Alana Forda sada su ušle i u srpske čitanke za sedmi razred. U lekciji koja sedmake uči aforizmima nalazi se i deo u kome se učenicima predlaže da pročitaju neke od epizoda Alana Forda i otkriju replike koje su postali aforizmi poznati svim generacijama.

foto: Glas javnosti

Urednik srpskog i regionalnog izdanja Alana Forda (kolekcioanarsko kolor izdanje i nova serija) Jasen Kundalić kaže za Glas javnosti da je pojava junaka Grupe TNT dobra vest za srpsko školstvo: 

-Ne samo da je ušao u čitanke, nego ga urednik čitanke poredi sa jednim od naših najvećih aforističara Duškom Radovićem. To je lepa i dobra vest za naše obrazovanje, jer Alan Ford jeste štivo koje svaki školarac treba da pročita. Bilo zbog alternativne (šaljive) istorije koju Broj Jedan pripoveda, bilo zbog kvalitetne satire i crnog humora koji inspirišu i prosvetljuju. Kvalitetna muzika, filmovi ili stripovi, kao delovi umetnosti, potrebni su da budu deo našeg školstva, jer obrazovanje koja deluje na mlade ljude u pravom smeru i budi im istraživački duh, svakako se smatra uspešnim, kaže Kundalić.

Direktor i vlasnik vodećeg stripskog izdavača u Srbiji "Čarobna knjiga"  Borislav Pantić za Glas kaže da pozdravlja ulazak Alana Forda u čitanku za osnovnu školu:

-Ovo je veoma pozitivna vest i ovim se stripu potvrđuje status umetnosti i svakako se ulaskom u nastavni program grade nove generacije čitalaca. Škole jesu najbolje mesto da se strip mladima predstavi kao umetnost i da se zavoli a preko stripa mladi će zavoleti i knjige, ističe Pantić.

Za književnog kritičara i teoretičara stripa Milana Nikolića ulazak Alana Forda u školske čitanke je pozitivan potez i kako ističe ne bi trebalo na tome stati.

-Strip je odavno prestao da bude samo "zabava za decu" i sa pravom nosi naziv devete umetnosti. Strip Alan Ford ima kultni status ne samo u Srbiji već i u celom regionu a duhovite replike su postale deo opšte kulture. Iako izuzetno značajan Alan Ford svakako nije jedino stripsko ostvarenje koje se može naći kao deo obavezne ili preporučene lektrie za školarce, bilo one u osnovnoj ili srednjoj školi. Tu su i Asteriks, Hogar, Bluberi, Princ Valijant ali i biseri srpskoh stripa poput Đorđa Lobačeva ili Konstantina Kuznjecova, naglašava Nikolić.

Pre nekoliko godina u nastavnom programu  za peti razred iz predmeta srpski jezik našla se Ceca Ražnatović sa stihom "Sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo". Tada je to mnogima zasmetalo pa bi sada ulazak Alana Forda bioe jedan svojevrsni kulturološki napredak. Tog mišljenja je i profesorka srpskog jezika Milica Jeftić.

-Ako bih trebala da biram između Cece i Alana Forda svakako bih izabrala ovo drugo jer je taj strip mnogo bliži mom senzibilitetu. Naravno, ima i onih kojima je Ceca bliža a lično smatram da je dobro da se današnje generacije sedmaka kroz čitanke upoznaju sa Alanom Fordom i stripom jer nažalost mladi danas sve manje čitaju i gotovo svo svoje vreme provode za računarima, tabletima i telefonima. Mora se stvarati kultura čitanja u ovo tehnološko doba a strip je odličan put i ka čitanju klasika svetske književnosti, kaže profesorka Jeftić.

Kako će nove generacije ragovati na Alana Forda ostaje da se vidi a mi vas podsećamo na neke od besmrtnih replika iz ovog besmrtnog stripa:

 "Bolje biti bogat i zdrav, jer džaba ti što si bolestan, ako si siromašan"

"Bježmo, Alane! Njih je dvojica a mi smo sami"

"Ovo je trenutak velikih odluka. Bolje živeti sto godina kao milijunaš nego jedan dan u bijedi"

"Tko leti - vrijedi. Tko vrijedi - leti. Tko ne leti - ne vrijedi"

"Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu"

“Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega.“

“Ako želite da pobjedite u trci, morate prvi proći kroz cilj.“

“Ne predaj se nikad, osim kad moraš.“

"Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti".

(Glas javnosti/S. Milovanović)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR