Glas Javnosti

Nikola Tesla ili Albert Ajnštajn: KO JE PAMETNIJI?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Albert Ajnštajn, teorijski fizičar i jedan od najznačajnijih naučnika 20. veka za života nije smatrao da je najpametniji čovek na svetu. Dobitnik Nobelove nagrade za formulisanje i objašnjenje fotoelektričnog efekta mislio je da je Nikola Tesla inteligentniji od njega.

Kada su novinari upitali Ajnštajna kako je biti najpametniji čovek na svetu, on je odgovorio: - Ne znam, pitajte Nikolu Teslu.-

Srpski naučnik, pronalazač i inženjer zaslužan je za preko 700 pronalazaka, a najpoznatiji je po otkriću naizmenične struje. Takođe, njegov rad doprineo je napretku bežične komunikacije, lasera, h-zraka, radara, rasvete, robotike... 

Dva svetska naučnika se nisu slagala oko prihvaćene teorije relativiteta. Navodno je Tesla poslao pismo Ajnštajnu koje je glasilo: -Zahvalan sam tebi i drugima jer preko svojih pogrešnih teorija vodite ljude daleko od opasne rute koju ja slijedim."-Tesla se, naime, oštro protivio ovoj teoriji i govorio da je u potpunosti besmislena. 

"Ta teorija je sakupila sve greške i neistine. Zaogrnula ih je u predivan matematički omot koji posmatrača fascinira i zamamljuje. Na takav način da posmatrači postaju sasvim slijepi za ono što je u teoriji pogrešno. Teorija relativnosti je kao prosjak zaogrnut u grimizni carski plašt, zbog kog ga neupućeni ljudi smatraju okrunjenom glavom."

Na kraju je zaključio da nijedna pretpostavka iz teorije relativnosti nije dokazana.

(Izvor: Magazin.novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR