Glas Javnosti

NIKOLA SELAKOVIĆ se upisao u knjigu žalosti povodom smrti Olivera Antića: Kao da nije ROBOVAO akademskom karakteru (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Knjiga žalosti povodom smrti ambasadora Srbije u Lisabonu Olivera Antića otvorena je u Ministarstvu spoljnjih poslova.

U nju se upisao i resorni ministar a nekadašnji ministar pravde Nikola Selaković koji je napisao da je Antić pripadao ljudima kova koji se retko sretao.

- Kao profesor građanskog prava umeo je vanredno dobro i da piše i da govori i da misli, kao pravnik, kao da nije robovao akademskom karakteru, bio je pragmatičan i racionalan sa ozbiljnjim osećajem za primenjivost. 
Bio je istaknuti patriota i rodoljub bez suzdržavanja i kalkulisanja uvek i na svakom mestu spreman da brani narodne i državne interese. 
knjiga žalosti 
Oliver je dao poseban doprinos unapređenju naših odnosa sa Portugalijom i prijateljstvima koje je stvarao što je veoma zapaženo u tamošnjoj javnosti jačao ugled naše zemlje i uklanjao stereotipe veoma smišljeno i zlonamerno širene tokom smutnih i teških 90-ih godina prošlog veka.
Čast mi je bila da budem njegov student i saborac u borbi za bolju, uspešniju i naprednu Srbiju, napisao je Selaković između ostalog u Knjizi žalosti.
nikolaselakovic  
Oliver Antić je preminuo 18. februara.

O uzroku smrti u javnosti su se pojavile oprečne informacije pa su portugalski mediji decidno izvestili da je skočio u smrt sa litice kod Lisabona dok se pojavila i informacija da je ambasador Srbije preminuo od posledica nesrećnog slučaja, tačnije da je prolazeći pored kanjona "Vrata pakla" naredio šoferu da stane, izašao iz automobila, a potom se okliznuo sa litice. 

U saopštenju porodice je navedeno da postoji snimak pada Olivera Antića. 

Tri nedelje pre smrti protiv Olivera Antića bila je podneta krivična prijava za nedozvoljene polne radnje nad maloletnom ćerkom od leta 2020. godine do 12. avgusta 2021. godine pa se ne isključuje mogućnost da je upravo zbog te krivične prijave odlučio da se ubije.

Prvo osnovno tužilaštvo potvrdilo je pisanje Glasa navodeći da je nameravalo da proveri navode krivične prijave koju je podnela majka maloletnice.


- U Prvo tužilaštvo u Beogradu podneta je krivična prijava protiv Antića. Prijavu je podnela zakonska zastupnica maloletne devojčice. Posle razmatranja prijave, tužilaštvo je imalo nameru da proveri navode zakonske zastupnice deteta, ali nakon saznanja o smrti prijavljenog doneto je rešenje o odbacivanju prijavu i to na osnovu člana 284 stav 1 tačka 2 ZKP-a - rekla je za "Glas" Vanja Ćulibk, zamenik javnog tužioca i portparol Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Oliver Antić bio je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu gde je biran u sledeća zvanja: spoljni saradnik (1975-1978); asistent-pripravnik (1978-1980); asistent (1980-1984); docent (1984-1990); vanredni profesor (1990-1996) i za redovnog profesora 1996.
Bio je dekan Pravnog Fakulteta u Beogradu 1998-2000, a direktor Instituta za uporedno pravo 1997-2001. 
U junu 2012. postavljen je za savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Pored službe u Lisabonu, bio je ambasador i u Zelenortskim Ostrvima i Sao Tome i Principe.

Diplomata će u petak biti sahranjen u Lisabonu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR