Glas Javnosti

NIJE SVUDA ISTO: Pogledajte KOLIKA JE CENA lekarskih uverenja za vozače u Beogradu (KOMPLETAN CENOVNIK)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lekarski pregled koji je neophodan za izdavanje rešenja, u slučaju vozačke dozvole, podrazumeva posetu četiri lekara.

Budući vozači, ali i svi oni kojima je istekao rok važenja vozačke dozvole izdate na period kraći od deset godina, kao i lica starija od 65 godina, moraju dobro da se raspitaju pre nego što reše da izvade uverenje o obavljenom lekarskom pregledu jer cena ove usluge se za gotovo hiljadu dinara razlikuje u domovima zdravlja širom Srbije.

U to se uverila Jovana K. (32) iz prigradske opštine Obrenovac, koja se javila redakciji "Objektiva” jer je u svom matičnom Domu zdravlja platila proveru sposobnosti za B kategoriju 2.850 dinara, dok je njen dečko u Domu zdravlja "Zemun" isti papir dobio za samo 1.500 dinara.

- Da budem iskrena, mislila sam da je cena lekarskog pregleda za vozače B kategorije ista na svim opštinama u svim domovima zdravlja. Međutim, vidim da nije tako. Nažalost, dobila sam vozačku dozvolu sa ograničenjem, pa već treći put radim lekarski pregled, s tim što sam prvi put obavila privatno za 3.000 dinara jer nisam znala da uopšte može da se uradi u nekom Domu zdravlja. Nije fer što je tolika razlika u ceni - priča Jovana K.

Dobro proverite

Lekarski pregled koji je neophodan za izdavanje rešenja, u ovom slučaju vozačke dozvole, podrazumeva posetu četiri lekara - oftalmologu, neuropsihijatru, psihologu i specijalisti medicine rada, koji na kraju daje zaključak o obavljenim pretragama.

Među najpristupačnijim beogradskim domovima zdravlja u kojima možete dobiti lekarsko uverenje, pored "Zemuna”, nalaze se "Vračar" i "Voždovac", gde lekarsko uverenje košta 1.900 dinara, dok ova usluga na Novom Beogradu iznosi 2.100 dinara.

U Domu zdravlja "Stari grad" za ovu uslugu treba izdvojiti 2.544 dinara, dok u Lazarevcu lekarski pregled košta 2.470 dinara. Iz Doma zdravlja "Savski venac", gde je cena provere sposobnosti za B kategoriju 2.100 dinara, za Objektiv kažu da je do 2006. godine postojao jedinstven cenovnik preventivnih pregleda i usluga iz oblasti medicine rada za ceo Beograd, koji je ukinut.

- Domovi zdravlja sada sami formiraju cene, a upravni odbor ustanove odlučuje da li će one biti usvojene. Pošto su cene različite, građanima je omogućeno da iako pripadaju jednoj opštini, na drugoj mogu da obave pregled ukoliko im je tu jeftinije. Pritom, zdravstvena knjižica uopšte nije potrebna jer se usluga ionako plaća - kažu iz ove zdravstvene ustanove.

Kod privatnika od 3.000 do 6. 000 dinara

U privatnim domovima zdravlja pregledi koji su neophodni za početak praktične obuke vozača ili za produžetak vozačke dozvole koštaju od 3.000 do 6.000 dinara. Lekarska uverenja za dobijanje vozačke dozvole, ali i druge namene mogu se kupiti i onlajn, na popularnim sajtovima kao što su Kupoman, Kupi me, Grupovina i slično, gde se ova usluga može naći na popustu, i to za 1.490 dinara.

Dokumenta potrebna za izdavanje probne vozačke dozvole

- lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima;

- uverenje o položenom vozačkom ispitu za upravljanje motornim vozilima;

- potvrda o položenom ispitu iz prve pomoć;

- važeća lična karta na uvid;

- fotografija vozača uzima se u digitalnom obliku prilikom podnošenja zahteva uplatnica.

Unsplash/Dan Gold

Izdavanje vozačke dozvole po osnovu zamene stare

- vozačka dozvola izdata na starom obrascu;

- uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima;

- važeća lična karta na uvid;

- uplatnica.

Cene pregleda za vozačku dozvolu

Opština                          Cena za B kategoriju         Cena za C, D, E

- Beograd (Rakovica)          2.260                                  3.705

- Beograd (Zvezdara)          2.250                                  3.600

- Beograd (Voždovac)         1.900                                  3.000

- Beograd (Čukarica)          2.470                                 4.047

- Novi Sad                           2.500                                  4.000

- Niš                                     2.300                                 3.900


BONUS VIDEO Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile, i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR