Glas Javnosti

NIJE SVE U NOVCU: Deca imućnijih roditelja nesrećnija, sklona su i SUICIDU

Društvo
Autor: Glas javnosti

UNICEF je nedavno objavio izveštaj koji jasno sugeriše da deca iz najbogatijih država nisu zadovoljna svojim životom i imaju probleme sa usvajanjem osnovnog znanja iz matematike i sa čitanjem.

U istraživanju su upoređeni i rangirani rezultati 41 članice Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj , prema zdravlju veštimana i creći dece

U većini analiziranih zemalja 20 odsto dece se ne oseća zadovoljno u svom životu. Najgore rezultate je imala Turska sa 47 odsto dece koja su se izjasnila kao nezadovoljna svojim životom, a odmah slede Japan i Velika Britanija.

Litvanija, Novi Zelan i Estonije beleže najveći broj samoubistava među adolescentima.

Od testiranih država prosečno 40 odsto dece ne usvoji osnovno znanje matematike i savlada čitanje do 15 godine. 

Što se tiče fizičkog zdravlja, u svim državama, prosečno, svako treće dete je gojazno, a te stope naglo rastu i u južnoj Evropi.

- Mnoge od najbogatijih zemalja sveta, koje imaju resurse da svima osiguraju srećno detinjstvo, izneverilo je decu. Ako ove države ne preuzmu  hitne i odlučne mere za zaštitu dobrobiti dece, možemo očekivati rast siromaštva, lošije telesno i mentalno zdravlje te dodatno propadanje veština dece - rekla je direktorka  UNICEF-a Ganila Olson.

(Glas javnosti/Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR