Glas Javnosti

Nije samo za slabovide: Evo za šta sve znači zvučni semafor

Društvo
Autor: Glas javnosti

Semafori sa zvučnom signalizacijim značajni su za osobe sa oštećenim vidom, ali i za ostale građane posebno u vremenu kada je većina ljudi zauzeta gledanjem u svoje telefone, istakao je Nikola Đorđević predstavnik Gradske organizacije slepih i slabovidih Beograda

Otkrio nam je poteškoće i napor u vezi sa korišćenjem tastera na semaforima u Beogradu.

- Zvučni signal postaje važna opomena za pešake da mogu bezbedno preći ulicu. Međutim, postavljanje novih zvučnih sistema na semaforima često izaziva nezadovoljstvo građana. Mnogi od njih, suočeni s novim, konstantnim zvukom, reaguju iz revolta, ponekad čak i uništavajući ove sisteme - objašnjava Đorđević.

Ipak, kako kaže, grad se trudi da održava ove sisteme kao i svaki drugi deo signalizacije.

- Gradska organizacija slepih i slabovidih Beograda aktivno šalje želje svojih članova Sekretarijatu za saobraćaj kako bi se prioriteti osoba sa invaliditetom uzimali u obzir prilikom planiranja i postavljanja signalizacije - objasnio je.


Đorđević je istakao da je potrebno da zvučna signalizacija bude obavezna prilikom adaptacije svake ulice, pa bi na taj način svaka raskrsnica u gradu imala ovakav semafor.

Logično, zvučna signalizacija značajna i za bezbednost u saobraćaju, jer mnoge od nas opominje da je vreme da ostavimo telefon po strani, a slepim i slabovidim najavljuje da mogu bezbedno da se kreću preko ulice.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR