Glas Javnosti

NIJE KAŽNJIVO DA MUŠKARAC GLEDA ŽENU U OČI: Netačna informacija o novom SRPSKOM zakonu o rodnoj RAVNOPRAVNOSTI napravila POMETNJU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Intervju sa Vladislavom Đorđevićem, koji tvrdi da će novi zakon Republike Srbije o rodnoj ravnopravnosti kazniti muškarce koji bi "gledali žene u oči", pregledan je na Jutjubu više od 13,000 puta za nedelju dana. Čitava zabuna vezana za ovu navodnu stavku novog zakona, počela je na osnovu jedne šaljive objave na Tviteru, koja je prvobitno protumačena kao zvanična.

Zakon ne sadrži takvu meru. Originalni tvit je satiričnog karaktera, ali su ga mnogi korisnici shvatili ozbiljno i čitava priča je vrlo brzo eskalirala i postala viralna.

- Novim propisima ozakonjen progon muškaraca u SRB i gledanje žene u oči biće kažnjivo! - piše u naslovu članka objavljenog 3. juna 2021. na portalu "Srbin Info". Članak sadrži video snimak intervjua sa Vladislavom Đorđevićem tehnologom i inženjerom, koji se zalaže za maskulistički pokret. Intervju je objavljen i na Jutjub kanalu pomenutog portala i traje oko sat i po vremena. 

Pojedini korisnici Tvitera ozbiljno shvatili novi "zakon", dok su drugi "Prihvatili šalu"

Skrinšot sa Tviter naloga na osnovu kog je nastala pometnja, prikazuje sadašnju ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanu Čomić.

Mnogi korisnici shvatili su tvit kao njenu ozbiljnu i zvaničnu izjavu i reagovali  komentarima.

U zakonu o rodnoj ravnopravnosti ne postoji stavka da je kažnjivo da muškarac gleda ženu u oči

- U Zakonu o rodnoj ravnopravnosti koji je stupio na snagu 1. juna 2021. nema ničega što bi učinilo kažnjivim ako muškarac "gleda ženu u oči" - potvrdila je za "AFP Činjenice" poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji.

Cilj zakona, kako je navedeno u prvom članu, je preduzimanje "mera za ostvarivanje i unapređivanje rodne ravnopravnosti (koje) podrazumevaju stvaranje jednakih mogućnosti za učešće i ravnopravan tretman žena i muškaraca u oblasti rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, vaspitanja, nauke i tehnološkog razvoja, informaciono-komunikacionih tehnologija i informacionog društva, odbrane i bezbednosti, saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, kulture, javnog informisanja, sporta, u organima upravljanja i nadzora i njihovim telima, političkog delovanja i javnih poslova, seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, pristupa robi i uslugama."

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR