Glas Javnosti

NEZGODA UOČI KOLONIJE U TREBINJU: Akademski slikari ostali bez auspuha, ali ih to nije omelo da Republici Srpskoj poklone 17 slika

Društvo
Autor: Glas javnosti

Likovna kolonija „Koreni“, koja je održana od 12. do 16. juna u Domu mladih u Trebinju obogatila je Grad Trebinje, Кulturni centar i Dom mladih sa 17 autorskih radova, koji su nastali tokom ovog sureta.

Dolazak na slikarsku koloniju obeležila je nezgoda, koja je na kraju postala zgoda sa vedrim tonom i srećnim završetkom. Umetnici su doputovali u Trebinje svojim starim kombijem, koji je bio posebna atrakcija jer je iznutra živopisno ukrašen i sam po sebi predstavlja pravo umetničko delo. Međutim, tokom puta im se pokvario auspuh zbog čega su bili veoma zabrinuti, ali ih to nije sprečilo da od prvog dana slikaju s punim elanom. Domaćini su se potrudili da im pomognu i da osposobe kombi za povratak u Sombor.


 - Na kraju smo uspeli da im pronađemo majstora za tako stare kombije i da ih bezbedno pošaljemo na dug put. Oni su nam dali čvrsto obećanje da će i naredne godine biti naši gosti, tako da kolonija „Кoreni“  ima sve predispozicije da postane tradicionalni događaj - kažu domaćini kolonije.


Sabor umetnika upriličen je na inicijativu Miljana Vukovića, direktora Kulturnog centra Trebinje i uz pomoć Aleksandra Milanovića i Janka Anđelića.  

Šest akademskih slikara iz Srbije, koje predvodi poznati likovni umetnik Nikola Brkanović iz Sombora stvarali su u Domu mladih u Trebinju. Slađana Skočajić, načelnica Odeljenja za kulturu Grada Trebinja kaže da je Grad Trebinje organizovao okupljanje umetnika u nameri da pored dve tradicionalne likovne kolonije organizuje i jednu koja će okupiti autore iz Srbije.

- Na taj način, pod izvornim nazivom „Кoreni“,  želimo dodatno, duhovno i kroz umetnost, da povežemo grad na jugu Republike Srpske sa umetnicima iz matice. Umetnici su Trebinju ostavili svojih 17 slika koje su nastale u Trebinju. Pre završetka kolonije upriličena je i izložba zajedno sa umetnicima iz crnogorskog udruženja „Slikarski uranak“ iz Podgorice.  Za kulturne ustanove i grad Trebinje ovo je bio važan događaj pre svega zbog činjenice da će njihovi fundusi biti obogaćeni slikama srpskih uglednih umetnika.


Neke slike će naći
 svoje mesto u kabinetima drugih gradova kao poklon grada Trebinja i na njima će stajati podaci o koloniji „Кoreni“. Ova likovna kolonija je još jedan originalan i kvalitetan događaj u našem bogatom likovnom programu - ističe Slađana Skočajić, koja je sa direktorom Кulturnog centra Trebinje Miljanom Vukovićem, u dva navrata posetila umetnike tokom kolonije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR