Glas Javnosti

НЕЖЕЉЕНО ПРИЉУБЉИВАЊЕ И ДОДИРИВАЊЕ ОБЛИК СЕКСУАЛНОГ УЗНЕМИРАВАЊА: На основу ове дефиниције у Србији сексуално узнемирено 80 одсто младих

Društvo
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ / од 10.10.2018.

Готово 80 одсто младих доживело је неки облик сексуалног узнемиравања, показују резултати истраживања "Млади и искуство сексуалног узнемиравања".

Свака трећа девојка у Србији доживљава нежељено додиривање, а готово 80 одсто младих доживело је неки облик сексуалног узнемиравања, показују резултати истраживања "Млади и искуство сексуалног узнемиравања" које је спровео Аутономни женски центар.
 

Како је саопштено, најексплицитније облике сексуалног узнемиравања, нежељено приљубљивање, додиривање и уношење у лице или самододиривање мушкараца по интимним деловима тела, доживела је свака трећа девојка у Србији.

Док је најчешћи облик сексуалног узнемиравања, који је доживела свака друга девојка у Србији, звиждање, слање пољубаца и облизивање.

"Девојке су значајно чешће од младића изложене појединачним облицима сексуалног узнемиравања и много више њих уме да препозна одређена понашања као таква. Истраживање је такође показало да млади врло често не умеју да именују понашања која спадају у сексуално узнемиравање", каже Сања Павловић из АЖЦ-а.

Најчешћи вид сексуалног узнемиравања у Србији који доживљавају млади је називање непримереним надимцима попут "лутко", "злато", "цицо" што доживљава осам од 10 девојака.

Сличне непримерене надимке доживљава само један од 10 младића, док слање пољубаца, звиждање и облизивање доживљава свака друга девојка и сваки шести младић.

Нежељене поруке и телефонске позиве сексуалног садржаја добија шест од 10 девојака и три од 10 младића.

На питање које облике понашања препознају као сексуално узнемиравање, 95 одсто младих навело је "нежељено додиривање, приљубљивање", 90 одсто њих навело је "нежељене позиве и поруке сексуалног садржаја"", 84 одсто испитаних смтра да је то "слање пољубаца, облизивање, звиждање", а 53 одсто њих да је то "обраћање непримереним надимцима".

Глас јавности / ТАНЈУГ / од 10.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR