Glas Javnosti

Nevidljivi prenosioci bolesti: Kako se Srbija bori sa širenjem peščanih mušica

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naučnici trenutno rade na projektu CLIMOS, sa ciljem boljeg razumevanja distribucije peščanih mušica u Evropi i njihovog potencijalnog širenja usled klimatskih promena.

Peščane mušice, poznate i kao "nevidi" zbog svoje sposobnosti da lete tiho i neprimetno, postaju sve prisutnije u Srbiji, prenoseći dve opasne bolesti: lajšmaniozu i virusni meningitis. Ove bolesti mogu imati ozbiljne posledice kako za ljude, tako i za životinje, posebno pse, koji se smatraju glavnim prelaznim domaćinima za patogene peščanih mušica.
U Srbiji, lajšmanioza se još uvek tretira kao "tropska bolest", uprkos sve češćem pojavljivanju peščanih mušica usled klimatskih promena koje stvaraju povoljne uslove za njihov razvoj.
Ove mušice nisu zavisne od stajaće vode za razmnožavanje, za razliku od komaraca, što znači da se mogu naći u različitim sredinama, uključujući i urbane sredine. Najvažniji faktor za njihov razvoj je temperatura, a kako se klima menja, očekuje se da će njihova prisutnost biti sve veća.


Veterinari se u Srbiji sve češće susreću sa slučajevima lajšmanioze kod pasa, što sugeriše da bi trebalo preispitati procenu o odsustvu ovog insekta u našim područjima.
Za pse postoji vakcina protiv lajšmanioze, koja pomaže u ublažavanju simptoma bolesti, ali ne eliminiše potpuno mogućnost prenosa bolesti.

Naučnici trenutno rade na projektu CLIMOS, sa ciljem boljeg razumevanja distribucije peščanih mušica u Evropi i njihovog potencijalnog širenja usled klimatskih promena.
Ovo istraživanje je od ključnog značaja za predviđanje buduće distribucije peščanih mušica i potencijalnih zdravstvenih rizika za ljude i životinje.


Unatoč trenutnoj niskoj zastupljenosti peščanih mušica u Srbiji, njihova prisutnost i broj rastu, što zahteva dalje istraživanje i pripremu zdravstvenih sistema za moguće buduće epidemije.
Važno je ne ignorisati ovaj problem, već raditi na njegovom rešavanju kroz dalje istraživanje i edukaciju javnosti o potencijalnim rizicima i preventivnim merama.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR