Glas Javnosti

NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Ovo je pronađeno u SRBIJI, a potiče iz SEDMOG ili OSMOG VEKA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prilikom izvođenja radova na izgradnji Moravskog koridora Pojate-Preljina u ataru sela Maskare kod Varvarina otkriveno je više skeleta za koje se pretpostavlja da potiču iz 7. ili 8. veka.

Potez gde je su pronađeni ljudski ostaci, verovatno pet lica, čija datost tek treba da se preciznije utvrdi tokom naredne nedelje je zaštićen dok traju istraživanja, koja su sada u rukama Zavoda za zaštitu spomenika u saradnji sa arheolozima Narodnog muzeja Kruševac.

Preciznija datost pronađenih ljudskih ostataka biće poznata prema sledeće nedelje.

Polazna je pretpostavka da su radnici naišli na groblje pored već ranije poznate ranohrišćanske crkve na lokalitetu Bedem, čiji su temelji nađeni 2008. godine, zbog čega se pretpostavlja da su i ljudski ostaci iz perioda 7. ili 8. veka. piše Informer. 

 

Iako se u Varvarinu već danima govori o pronalasku "ćupa zlata" za otkriće bilo kakvih dragocenosti nema potvrda.

Arheolozi su 2008. godine pronašli na lokalitetu Bedem u Maskaru ostatke petobrodne bazilike i to istražujući ostatke vizantijske tvrđave iz doba cara Justnijana. Ovaj verski objekat je dužine 25 i širine 12 metara. Na istom lokalitetu čije su ranije utrvđene dimenzije 130 sa 130 metara, nađeni su i tragovi starijih civilizacija, a među najstarijim slojevima su oni koji datiraju iz četvrtog milenijuma p.n.e.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR