Glas Javnosti
posta

NEVEROVATAN TALENAT TINEJDŽERA SA AUTIZMOM: Stefan stvara REMEK DELA uz ogromnu podršku majke 'On ima pravo na sve, ČAK I DA RADI'! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stefan Bulatović (17) iz Subotice tinejdžer sa autizmom, oduševio je crtežima, grafikom i dizajnom na izložbi Likovne škole "De Mediči" u Subotici. Stefan je učenik drugog razreda srednje Politehničke škole na smeru tehničar grafičke dorade.

Za njegov neverovatni napredak u svetu umetnosti najveće zasluge nose edukatorke, multimedijalna umetnica Nevena Grković i grafička dizajnerka Darka Vidaković. Zahvaljujući mentorkama, dečak je rame uz rame sa drugim polaznicima, na ponos porodice i prijatelja, izložio radove za koje je teško pretpostaviti da su delo autističnog autora.

Mašta i rad
- Stefan je sposoban da odgovori određenim zadacima. Dolazi od septembra, na početku je bilo prilagođavanja, ali polako se navikavao i daje sve bolje rezultate. Prezentovali smo radove učenika iz crtanja, slikanja, grafike, grafičkog i modnog dizajna. Teško je odrediti u čemu je najbolji, zato što je podjednako dobar u većini stvari, ali to tek otkriva. Očekujem da još bolje radi i sazreva baveći se time – kaže Nevena Grković.

Darka Vidaković ocenjuje da se Stefan prilično oslobodio u dizajnu.

- Naučio je da vlada softverima i planiramo još ozbiljnije stvari. Maštovit je i ima svoj stil crtanja. To mu može koristiti i za dalje školovanje. Uživa u tome i iznenađujuće zrela rešenja nekada uradi - rekla je ona za Blic. 

Stefan je i učenik drugog razreda srednje Politehničke škole na smeru tehničar grafičke dorade, voli da vežba u teretani, vozi bicikl, ide na bazen, u bioskop, na kuglanje i po mnogo čemu živi uobičajen život tinejdžera, međutim, njegova majka najbolje zna da to nije tako. Iza njenog osmeha, strpljenja i ljubavi nalazi se ogromno breme i dugogodišnja borba za prava osoba sa autizmom. 


Stefanova majka Suzana Skenderović samohrana je majka troje dece i predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Ona kaže da Stefan gotovo ne govori, ali razmišlja često na engleskom jeziku. Na zadatak da nacrta abecedu za slovo C nije crtao cipele, nego kokice – corn (engl.).

 - Gajim potajnu nadu da bi uz ličnog pratioca mogao da komunicira sa klijentima jednostavnim rečenicima i da pravi vizitkarte, plakate i druga rešenja. Počeo je da uči kako da se javi na telefon, da piše poruku, ali je problem u sistemu. Likovna škola je dokaz da se zaista može postići mnogo kada se radi sa njim, ali je on u toj školi zahvaljujući Fondaciji Vlade i Ane Divac, jer bez sredstava mu to ne mogu priuštiti – kaže Suzana Skenderović za Blic. 

Poput druge dece sa posebnim potrebama nije mogao da prati onlajn nastavu tokom pandemije, ali, srećom, istovremeno je grad Subotica uveo u budžet lične pratioce i oni su dolazili kući da rade sa decom.

- Dobro se snašao u srednjoj školi. Imam utisak da on vodi ličnog pratioca u školu, a ne pratilac njega. Ali, šta sve zna moj sin to ne mogu znati, a sa druge strane ne mogu da mu pomognem da to što zna ispolji na način koji treba. Imam utisak da je pun svega, ali da je zastao i nedostaje mu korak da bi pokazao šta može. Ume i da ispeče palačinke, pravi kolače, piše spisak za kupovinu i zna u marketu kako da kupi. Jedino mu nedostaje socijalizacija, druženje sa vršnjacima, da sedne s drugarima u kafić makar 20 minuta – priča majka. 

Predložila je da Subotica bude prvi grad koji će imati radni klub za osobe sa invaliditetom u kome će moći da ostvare lični dohodak i nada se realizaciji ideje.

Zakoni dobri na papiru, ali u praksi...
- Problemi sa kojima se susreću osobe sa autizmom i porodice počinju od rođenja i ne prestaju do stanovanja uz podršku. Mnogi zakoni u Srbiji su zaista dobri, ali se teško realizuju u praksi. Imamo pravo da upišemo decu i u vrtić i u školu, imamo pravo i na podršku, ličnog pratioca, imamo niz prava, ali ostvariti ih u praksi je jako teško. Stefanu su ukinuti logopedski i defektološki tretmani na koje ima pravo, ali ih nema, jer nema dovoljno sredstava. Grad plaća tri logopeda i edukatora, a prioritet imaju mala deca. To je u redu, ali je on izvisio. Ne samo on, već jako puno dece – kaže majka za pomenuti portal. 

Za razliku od nje, mnogi roditelji nisu uopšte upoznati sa svojim pravima, a najviše zbog toga trpe deca.
 
Naglašava da je izuzetno važna rana dijagnostika, jer je roditelji kasno dobiju.

- Treba odmah dati podršku, a ne da vučemo decu do pete godine bez dijagnoze. Bitan je rad sa decom, a ne prebacivanje lopte jednih na druge. Da je moj Stefan mogao ranije da ide u školu slikanja, bio bi još bolji, da ima logopedsku i defektološku podršku napredovao bi više, a jako je bitna podrška porodici. Često kažem da bih volela da Centar za socijalni rad dođe kod nas kući i da me neko prijavi da sam neodgovorna mama. Zaista ne znam kako našoj deci da pomognemo ako nas ne edukuju, ako nam ne pruže podršku i ne daju servis usluga – kaže i dodaje da deci sa posebnim potrebama sistem mora da obezbedi višečasnovne aktivnosti i edukacije i ističe da bi volela da se za sve ove probleme čuje jer se moraju sistematski rešavati.

Zato se nada da je njena adresa predsednik države.

- Rekla bih mu da moj Stefan ima pravo na sve, čak i da radi, ali pitala bih ga kako da ostvarimo to pravo. Treba nam živa reč u Srbiji i da se javno i glasno čuju naši problemi. Volela bih sa njim da vidimo šta se može učiniti u obrazovanju, šta možemo da iskoristimo od onoga što već imamo, i u privredi i drugim oblastima - kaže ova majka.

Inkluziju vidi dobrom samo na papiru, dok u praksi navodi da nemamo edukovane učitelje i nastavnike, ali sve dok je Stefan srećan što ide u školu neće odustajati od školovanja. Volela bi da upiše i umetničku akademiju

- Imam još dvoje dece, ali nije njihova obaveza da čuvaju Stefana. Da mi nema sestre i tate ne znam kako bih uspela. Nekada mislim da ne mogu više. Koliko god da ga volim, ne znam na kom je nivou i šta mogu da očekujem još od njega. Sve je to nepoznanica. Zato bi svaki grad trebalo da ima za porodice poput naših koordinatora, tela i predstavnike u lokalnim samoupravama da bi se čuo naš glas. Ne može niko drugi da zastupa naša prava, jer niko ne zna kako je nama – zaključuje ova majka.

 

Mama robot
- Sina (14) i ćerku (21) kao da nemam. Često kažem da sam mama robot. Kada sagledam poslednjih deset godina, period u kojem se borim, jedino pričam o Stefanu. Pitaju me da li imam i drugu decu. Duša me boli što ne stižem da se i njima posvetim. Jesmo porodica i niko od nikoga ne beži, ali deca su mi svesna svega, za puno stvari su uskraćeni. Teško je živeti sa autizmom i kada neko vrišti, budi se uzvicima ili mu smeta zvuk telefona. Drugari nam ne dolaze u kuću.


- U Udruženju, koje ove godine obeležava 10 godina postojanja, deca su zasadila 700 kala. Vode računa o njima, pišu dnevnik, zalivaju ih. Izbrediraćemo saksije i iznećemo ih u septembru za Dan grada i kasnije za Božić. Imali smo ideju da napravimo Centar za autizam. Međutim, svake godine su finansije manje i to je izgubilo smisao. Zato smo odlučili da otvorimo Radni centar sa klubom i da mi stvaramo novac. 

(Glas javnosti) 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR