Glas Javnosti

NESVAKIDAŠNJI GOST PUTUJE KROZ SRBIJU: Vesela sa očima punim radosti, spava gde stigne, ništa joj nije teško jer kaže da Bog ide s njom!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbi su je nazvali Milka, ali pravo ime joj je Mitostava Koszaltka (42) iz Varšave je i ovih dana, kako pričaju oni koji su je sreli, sa očima punim radosti, pešači kroz Srbiju u nadi da će što pre stići do svog cilja - Jerusalima.

Ona je pošla u Svetu zemlju iz Poljske, a sa parohije i Svetinje Sv. Stanislav Pčinjski u junlu, ka planini Golgoti na hodočašće do Jerusalima. Put dug oko 5.500 kilometara pokolebao bi mnoge muškarce, međutim ova naizgled krhka žena kaže da joj nije teško, jer Bog ide sa njom. Ovo je njeno drugo hodočašće, prvo je dovelo do Santijaga de Kompostele na severozapadu Španije, oko 3.000 kilometara od Varšave.

"Vodeća tema mog hodočašća u Jerusalim je zahvalnost za dar osvećenja i molitvu za mir, jedinstvo u Bogu i hrabrost u srcima za ljude u ovim teškim vremenima strepnje i straha za budućnost. Kao hodočasnik, nosim sa sobom i lične namere drugih ljudi, kako meni tako i onima koje ću dobiti samo od ljudi sa kojima sam naišla tokom puta. I ja ću, kao hodočasnik, prigliti sve ljude, mesta i zemlje susretene mojim molitvama“, napisala je Mitostava pred polazak na dalek put na svom fejsbuk profilu.

Bojazan zbog epidemije koju je izazvao virus Kovid -19 i zatvorenih granica Milka nije imala. Polazeći na sveto hodočašće. Iz daleke Poljske, prepešačila je preko Slovačke potom Mađarske da bi stigla u Srbiju. Boravak u Beogradu i posetu svetinjama ovekovečila je fotografijama, a vikend je provela u Šumadiji. Na putu Topola – Kragujevac u selu Čumić, jedan meštanin je imao priliku da je upozna.

- Vesela je i druželjubiva, nasmejana, oči su joj pune radosti, razume srpski delimično i po nešto može da izgovori. Uglavnom priča na poljskom po nešto i na engleskom. Spava gde se snađe, koliko sam ukapirao po svetinjama, katolkinja je pa uglavnom prenoćište traži u njihovim crkvama ako ih nema potraži pomoć u našoj crkvi - rekao je Ilija Babić iz Topole.

Milka do Jerusalima ide pešice sa rancem na leđima čija bi težina bila problem i za muškarca, međutim to joj ne predstavlja problem jer je, kako kaže, velika volja vodi. Nastavlja ka Kragujevcu, tu će odmoriti pa onda u sledeće mesto. Iz Srbije prelazi u Bugarsku potom Makedoniju, Tursku, Irak i krajnji cilj je Jerusalim.

- Dobra volja i ljubav pomeraju planine i čine da nemoguće stvari činimo sa lakoćom, u to me je Milka uverila i ja joj se zaista divim - kaže Ilija.

(Glas javnosti/RINA)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR