Glas Javnosti

TUŽNA REALNOST: Osnovna škola u somborskom naselju Riđica ovu godinu počinje bez đaka prvaka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Osnovna škola "Petar Kočić" koja se nalazi u Riđici, naselju koje je deo Sombora, je prvi put naišla na situaciju da se ni jedan đak prvak ne upiše u novu školsku godinu, a sama škola ima i mali broj đaka, samo 81 učenika.

Po prvi put među njima nema najmlađih đaka i to je pojava koja je neprijatno iznenadila sve, uprkos višedecenijskom padu broja stanovnika ovog sela u Zapadnoj Bačkoj.

- Ne znam šta se ove godine dogodilo, poklopilo i izdešavalo. Poslednjih godina je bilo i po 10, do 13 novih đaka, ali ove godine nijedan. Doduše, u odnosu na neke druge seoske škole koje imaju 50 ili čak manje učenika, mi smo u nekoj boljoj varijanti - priča direktorka jedine škole u Riđici, Jasna Radusin .

To znači da škola u ovom trenutku, priča Radusin, nema ni 15 učenika po odeljenju.

- Mi smo škola, ali i vrsta multifunkcionalnog centra u Riđici, u sklopu škole imamo obdanište, biblioteku, novu sportsku halu kakav ceo Sombor nema. Ali nažalost ne i dece da se tu igraju - naglašava ona.

Situacija nije oduvek bila ovakva - naprotiv, Riđica je imala veliki broj đaka i toga se priseća nekadašnji đak prvak, polaznik davne 1954. godine, Nikola Milanko.

Kako priča nekadašnji učenika OŠ "Petar Kočić" u ovom somborskom mestu, upravo je ta generacija kojoj je pripadao bila najbrojnija u istoriji celog sela, te je brojala čak 1.000 đaka u trenutku kad je on stigao do osmog razreda.

Ta generacija je, recimo, imala šest razreda sa po 30 đaka, a čak 170 đaka prvaka poput njega.

- Desetak narednih generacija ih je bilo između 120 i 130, a u školi je bilo između 950 i 1.000 učenika - navodi Nikola Milanko.

Uprkos negativnom trendu koji je generalno zastupljen u seoskim sredinama u Vojvodini, direktorka OŠ "Petar Kočić" Jasna Radusin uverena je da ovo stanje nije konačno.

- Narednih godina će biti bolje i situacija će se popraviti. Sledeće školske godine očekujemo možda oko 15 novih polaznika, ali ove godine su se neke stvari poklopile i rezultirale nečim što je za sve šokantno - smatra Radusin.

(Glas javnosti/021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR