Glas Javnosti

NEOBJAŠNJIV RIZIK MINISTARSTVA PROSVETE: Gde je smisao masovnih okupljanja za podelu đačkih knjižica, a epidemija divlja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prosledilo je prekjuče školama dopis, koji se čita kao naredba, za obaveznom podelom đačkih knjižica roditeljima i da to urade  “autonomno”, znači kako ko može i ume, a sve poštujući uslove vanrednog epidemiološkog stanja. Direktori su u toku jučerašnjeg dana ovu naredbu masovno pretočili u poruke svojim nastavnicima da se organizuju “autonomno”, po učionicama, fiskulturnim salama  ili dvorištima, samo da se  ispoštuje ovaj teško objašnjiv rizik Ministarstva prosvete.

Tragom ovog slučaja Glas javnosti je došao u posed poruke koji je direktorka OŠ “Sveti Sava” sa Vračara, Jelena Milenković, prosledila svojim kolegama nastavnicima u kojoj piše: “Sve Vam je blagovremeno prosleđeno u Stručnim uputstvima Ministarstva prosvete, dopisima Batuta… Još jednom pročitajte. Knjižice će se deliti kao u junu. Preporuka je da to bude u dvorištu škole, uz nošenje maski i rukavica i minimalno zadržavanje roditelja učenika na udaljenosti od najmanje 2 metra. ” Na poziv Glasa javnosti direktorki Jeleni Milenković da malo objasni kako će obezbediti to “minimalno zadržavanje roditelja”, kao i rastojanje “od najmanje dva metra” kad roditelji, uglavnom u grupama, budu prilazi da nešto, ipak, pitaju razrednog starešinu, ona se  prvo ljubazno zahvalila na pozivu, ali je kad je čula pitanja samo kratko rekla da to “najradije ne bi komentarisala”.     

Poznato je odvajkada da učenici sa nestrpljenjem očekuju dan kada dobiju đačke knjižice na polugodištu, jer tada za njih zvanično počinje zimski raspust, kao i roditelji željni da vide rezultate “svoje školske investicije, ali je malo kome jasno među prosvetnim radnicima da se na tome insistira u vremenu kada se broj inficiranih svakodnevno broji hiljadama, zbog čegu su i većinu đaka i poslali na onlajn nastavu, baš da bi se i izbeglo svako masovnije okupljanje.

Pored navedenog, zna se da preko 90 odsto škola ima elektronski dnevnik iz kojeg roditelji mogu da vide sve ocene, uključujući i uspeh učenika, čemu tek onda njihovo pozivanje da dođu u školu i preuzmu knjižice ili je nekom mnogo stalo do “privida normalnosti kad mu vreme nije”, kako to jedino za sada tumače prosvetni radnici, na čije se leđa svalila i ova rizična obaveza. Kako kažu, poslednja nada je, s obzirom  da će odeljenjska veća biti održana tokom iduće nedelje,da Ministarstvo imajući tako dovoljno vremena, ipak, povuče ovu teško objašnjivu naredbu.  

Na ovu odluku Ministartsva prosvete oglasila su se Forum beogradskih gimnazija i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, preko svog beogradskog odbora i čiji dopis ministru Branku Ružiću, prenosimo u celosti:  

“Ministru prosvete nauke i tehnološkog razvoja

Dopisom Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja od 15.12.2020.  navodi se da se prvo polugodište školske 2020/2021 završava 18.12.2020. god. i da se najkasnije do kraja sledeće nedelje (25.12.2020)  završe sve planirane aktivnosti. U navedenim aktivnostima pomenuta je i podela đačkih knjižica, odnosno saopštavanje uspeha učenika na kraju prvog polugodišta.

Direktori škola se u dopisu izričito obaveštavaju o obaveznosti dosledne primene svih propisanih epidemioloških mera.

Iz svega navedenog direktori izvesnog broja škola, dosledno su jedino počeli da sprovode zahtev za podelu knjižica roditeljima, pozivajući se da je isto izričito traženo u gore pomenutom dopisu. Većina škola u kojima je od nastavnika traženo da sprovedu ovu aktivnost ima u upotrebi E dnevnike, te se iz kojih može videti uspeh učenika. Podela đačkih knjižica u ovom trenutku je suvišna, epidemiološki rizičana i nadasve nepotrebana aktivnost. Insistiranjem se pokazuje rigidnost, nepoznavanje mogućnosti koje nosi E dnevnik ili nedobronamernost direktora škola.

Tražimo od ministra prosvete da objasni svojim postavljenicima na rukovodeća mesta u školskim ustanovama šta su propisane epidemiološke mere u ovom trenutku. Napominjemo da podelu knjižica u ovom i ovakvom trenutku ne traže roditelji i nastavnici, nego isključivo direktori koji ili ne razumeju ili prosto ne žele da razumeju ozbiljnost i odgovornost koja je na nastavnicima i svim zaposlenim u školama u toku nastave na daljinu i epidemije u jeku”, piše u dopisu dostavljenom i Glasu javnosti, koji potpisuje Snežana Romandić Petrović, predsednik Unije sindikata škola Beograda.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR