Glas Javnosti

NEMCI UVODE DVOJNO DRŽAVLJANSTVO? Kakve bi koristi mogli da imaju srpski GASTARBAJTERI?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemački zakoni trenutno omogućavaju onima koji žive u toj zemlji da se opredele za samo jedno državljanstvo koje će upisati u svoje papire, međutim takvo stanje moglo bi da se promeni s dolaskom nove vlade.

– Mladi ljudi od 18 godina ne mogu da razumeju što po pitanju dvojnog državljanstva još imamo pravila koja su relikt prošlog vremena – rekla je danas kopredsedavajuća stranke Zelenih Analena Berbok.

Ona je potvrdila da će Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali u predstojećim pregovorima o koalicionoj vladi pokušati da utabaju put za modernizaciju Nemačke.

To je novi znak da bi iduća vlast mogla da omogući dvojno državljanstvo, o čemu je i ranije bilo reči, prenosi Tanjug pisanje nemačkih medija.

U preliminarnom papiru, koji su stranke utanačile u petak, a koji sada treba da bude produbljen koalicionim pregovorima, stoji da se zalažu za “moderni koncept državljanstva”.

Osim toga, dodaje se da “oni koji su dobro integrisani u Nemačkoj i sami se izdržavaju, treba da brže dobijaju pravno sigurni boravišni status.”

Sada je u Nemačkoj dvojno državljanstvo načelno zabranjeno, osim ukoliko se radi o državljanima neke druge članice EU ili Švajcarcima.

Za milione migranata i njihove dece to znači da, kad ispune uslove za dobijanje nemačkog državljanstva, moraju da odluče da li će postati državljani nove domovine ili zadržati staro državljanstvo.

Trenutno se u Nemačkoj posle pet godina boravka i rada može podneti zahtev za stalnu boravišnu dozvolu, dok je zahtev za državljanstvo moguć posle osam godina.

Tada se polaže i lagani test poznavanja nemačkog pravnog sistema, kulture i istorije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR