Glas Javnosti

Nemci upozoravaju: Zaraženi radnici u klanici pobegli kod porodica na Balkan

Društvo
Autor: Glas javnosti

Brojni zaposleni nemačkog mesnog koncerna "Tenis", u kojem je koronavirusom zaraženo više od 1.000 ljudi, "pobegli" su na Balkan, tvrde nemački mediji.

Okrug Giterslo ima informacije da su zaposleni, koji su poreklom iz Rumunije i Bugarske, otputovali neposredno pre odluke o karantinu nad svim radnicima postrojenja u mestu rada Videnbrik.

"Ustanovili smo pojačanu mobilnost", kažu okružne vlasti, dodajući da nije bilo dovoljno vremena da se to spreči.

 Okružne vlasti su u petak naložile karantin.

U postrojenju kompanije „Tenis“ u Reda-Videnbriku, najveće klanice u Nemačkoj, zaposleno je oko 6.500 ljudi, od kojih je polovina zaposleno preko subpreduzeća.

Prema podacima kompanije, u „Tenisu“ rade ljudi iz 87 nacija, ali najveća grupa su Rumuni i Poljaci, a jedna trećina stranih zaposlenih živi u Nemačkoj.

Šef Kriznog štaba okruga Tomas Kulbuš informisao je ambasade zemalja porekla radnika „Tenisa“, a pojedine ambasade su se i same javile da se informišu.

Prethodno je dnevnik „Bild“ objavio da su radnici iz Rumunije i Bugarske otputovali, i da je njihova ruta išla preko Austrije i Balkana do zemalja porekla.

Stotine zaraženih na samo jednom mestu. Takvi uslovi su neodrživi”, rekla je ministarka poljoprivrede Julia Klekner (Kloeckner) i dodala da podržava vlasti Severne Rajne-Vestafalije na čijem tlu se nalazi ogromna fabrika, koje su pokrenule istragu izvora infekcije.

Posle niza pojava zaraze u klanicama, Vlada Nemačke je obećala da će suzbiti praksu korišćenja podizvođača koji često zapošljavaju strane radnike i smeštaju ih u skučen prostor. Ali neki od poslanika su upozorili Vladu da bi u tom slučaju firme mogle pobeći u inostranstvo.

Sindikalni aktivisti su rekli su da je inefekcija u jednoj od najvećih nemačkih klanica, u kojoj je zaposleno oko 7.000 ljudi, pokazala potrebu za promenom.

“Nije slučajno da je klanica ‘Tenis’ postala žarište koronavirusne infekcije”, rekao je Fredi Ađan, zamenik predsednika Sindikata NGG koji predstavlja radnike u industriji hrane i pića.

Ađan je rekao da se radnici koje dovode podizvođači u “katastrofalnim radnim i životnim uslovima”.

“Ovaj bolesni sistem mora da se najzad okonča”, rekao je Ađan. “Odluka Vlade koja uključuje zabranu rada na ugovori mora se u potpunosti sprovesti u zakonodavnom postupku”.

“Tenis” je rekao da bi infekcija mogla biti povezana s nedavnim putovanjima radnika, posebno iz Istočne Evrope, kada su granice ponovo otvorene.

Ali eksperti pitaju da li je tako madovna zaraza se više slučajeva nego što imaju neke zemlje za jedan dan, mogla biti izazvana samo putovanjem. “Izgleda da radni uslovi u klanicama nisu baš u skladu s higijenskim merama potrebnim sada”, rekla je Isabela Ekerle, šefica centra Univerziteta u Ženevi za virusna oboljenja.

“Veliki broj (zaraženih) zaposlenih ukazuje na neotkriveni ‘super-šireći događaj’ u toj kompaniji, koji se već neko vreme odvija”, rekla je ona.

Portparol kompanije “Tenis”, Andre Filštete, rekao je da bi uslovi u oblastima u kojima se tranžira meso, takođe mogli imati ulogu, rekavši da je tamo temperatura “između pet i 12 stepeni Celzijusa, atmosfera je u vlažna, ima aerosola i virus se zato može širiti vazduhom”.

Karl-Jozef Lauman, ministar zdravlja Severne Rajne-Vestfalije, rekao je da je zaraza u “Tenisu” “intenzivna”, i da je dve trećine svih testova pozitivno.

“Naravno da me malo brine šta će se pojaviti kada narednih dana testiramo ostalih 6.000 radnika”, rekao je on.

Zvaničnici su rekli da je još 10 osoba iz jugoistočne i istočne Evrope takođe imalo pozitivne testove u okrugu Gitersloh, iako nisu radili u fabrici mesa.

Taj region je tražio od nemačke vojske da pomogne u masovnom testiranju radnika klanica.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR