Glas Javnosti

NEMAM NIKOGA, PREVARILI SU ME SAMO TAKO: Baka Mara će završiti na ulici, bila je žrtva preprodaje stana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Penzionerka Mara Rakić (77) iz Kraljeva doživela je da će je izvršitelji isterati iz stana koji je pre tri godine kupila. Međutim, dogodilo se da je bila žrtva prevare i višestruke preprodaje istog stana.

Baka Mara je te 2019. godine dogovorila sa vlasnikom stana u tzv. Radničkoj koloniji u Kraljevu, u samačkim zgrada, da joj proda svoj stan. Inače, ova kolonija je nastradala u zemljotresu 2010. i započela je Urbana regeneracija, kako bi se tim porodicama obezbedio smeštaj jer su zgrade počele da se urušavaju.

Prva zgrada je sagrađena i u nju su se početkom ove godine preselile porodice iz dve samačke zgrade. Ali, ne i Mara Rakić. Ona je jedina koja je ostala u tim starim zgradama koje bi prema planu trebalo da uskoro se poruše.


Mari Rakić je plan bio takav, i to ova bakica i ne krije, da kada se bude završila prva zgrada, ona doplati razliku u kvadratima i preseli se u nju.
Međutim, trenutna situacija ovu bakicu može da pošalje jedino na ulicu.

"Moju kuću sam prodala za 13.500 evra i trebalo je da za 9.000 evra kupim taj samački stan. Napravila sam predugovor sa tim vlasnikom i platila mu 2.000 evra. Ostatak je trebalo da mu dam kada meni isplate za moju kuću. Ali, on je istog dana napravio ugovor sa drugim kupcem, i prodao i njoj. Ni agencija za nekretnine ni ja nismo imali pojma o tome. Tek posle šest meseci kada sam otišla u katastar da proverim, saznala sam da je stan uknjižen na drugo ime", priča baka Mara, dok uplakana sporim pokretima pokazuje hrpu papira i tužbi.

Dragan Vos iz Kraljeva, agent za nekretnine koji je posredovao u prodaji kuće Mare Rakić i kupovini sportnog stana, kaže za Novu da je ova žena žrtva velike prevare.


"Tadašnji vlasnik, za kojeg više niko ne zna gde je, preprodao je odmah stan. Nismo znali da je to uradio. Mi smo napravili predugovor koji nije bio overen. I on je to iskoristio. Mara mu je dala 2.000 evra. Prevarili su je, kao i mene. Sve sam prijavio policiji. Ali, nikakav postupak nije sproveden. Mara je dobila na sudu ženu koja joj je ostala dužna za kuću, i čeka se da joj isplati oko 8.000 evra plus kamatu", kaže Vos.

Ovu i onako složenu situaciju, zakomplikovalo je to što je stan u međuvremenu ponovo prodat. I sada novi vlasnik, traži da se Mara Rakić iseli, kako bi stekao pravo da uđe u novu zgradu.

„Nemam nikoga. Prevarili su me samo tako. Sada čekam da dođu izvršitelji i isteraju me na ulicu. Ostala sam jedina u ovoj zgradi koja treba da se poruši. Sa pacovima, narkomanima i podrumom u kojem su mrtve životinje. Niko nije stao da me zaštiti. Ni Grad Kraljevo. Bar da mi obezbede neki privremeni smeštaj, dok u potpunosti ne završim sudski spor i ne neplatim novac koji mi se duguje. Sedim sama u ova četiri zida i plačem. Kakav kraj svog života sam doživela“, kazala je Mara Rakić.


Iz Grada Kraljeva kažu da su upoznati sa slučajem Mare Rakić i sudskim procesom koji vodi. Napominju da do okončanja neće iseliti ženu, iako je zgrada spremna za rušenje.

Na pitanje, da li će grad u slučaju da bude morala da bude iseljena da se pobrine za nju, kažu da postoji mogućnost za socijalno zbrinjavanje, piše Nova.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR