Glas Javnosti

NEMAČKA EKONOMSKI SVE SLABIJA? Sve starije društvo i manjak radne snage

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemačka gubi ekonomsku moć, pored ostalog, i zato što ima problem sa sve starijim društvom i nedovoljnim brojem radnika, a odustajanje od plina, nafte i uglja utiče na rast cena energije, saopšteno je nakon istraživanja Univerziteta u Minhenu.

Umesto najavljivane recesije, kako piše Al Džazira, očekuje se mali privredni rast od 0,3%, jer je zima bila blaga, a potrošnja energije manja od očekivane.
- Ekonomski pad u zimskoj polovini 2022/23. verovatno je bio manji nego što se strahovalo u jesen - rekao je profesor na Ifo institutu za ekonomska istraživanja na Univerzitetu u Minhenu Timo Volmershauser.

Ifo institut pripada grupi od četiri vodeća nemačka ekonomska istraživačka instituta koji dva puta godišnje za vladu pripremaju prognozu privrednog razvoja, a ovog proleća pridružio im se i jedan istraživački institut iz Austrije.
Njihova predviđanja su važna za procenu poreza, a samim tim i za kreiranje saveznog budžeta.
Volmershauser napominje da industrija ima mnogo narudžbi, iako opšti uslovi nisu povoljni za poslovanje.
- Trajni problemi s isporukom poluproizvoda, ekstremni skokovi cena energenata i manjak radnika smanjili su proizvodne mogućnosti nemačke privrede i sprečili snažniji rast bruto domaćeg proizvoda - nabraja minhenski profesor.

Stručnjaci za 2024. godinu očekuju rast od 1,5%, ali to je još prilično nesigurna procena, jer je mnogo nepoznanica i dodaju da geopolitičke napetosti ili niske temperature mogu u svakom trenutku ponovo izazvati rast cena.
- Opasnost od nestašice plina naredne zime još postoji - kaže Volmershauser.
Poručuje da srednjoročne prognoze nisu ružičaste.
- Prema našim procenama, prosečna stopa rasta nemačke privrede biće tek oko pola odsto krajem decenije - najavljuje profesor Volmerhauser, prenosi portal Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR