Glas Javnosti

NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA! Godišnjica čuvene bitke na Paštriku! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan 26. maja, 1999. godine, usred sukoba na Kosovu i Metohiji, započeta je jedna od ključnih bitaka - Bitka za Paštrik.

Ova bitka je bila deo šire operacije poznate kao "Operacija Strela", koja je značajno doprinela toku sukoba.

Bitka za Paštrik predstavljala je kulminaciju nekoliko intenzivnih i krucijalnih vojnih angažmana između Vojske Jugoslavije i terorističke tzv. "ovk" uz značajnu podršku zločinačke NATO avijacije.

Krajem maja 1999. godine, na Kosovu i Metohiji, nakon žestokih napada na karauli Gorožup i vrhu Paštrika, situacija je postala kritična.

Zlikovaćka NATO avijacija pojačala je svoje delovanje u regionu, izvodeći takozvana "tepih" bombardovanja od Belog Drima do sela Binaj, stvarajući ogromne "pečurke" dima koje su se uzdizale do nivoa vrhova oko Paštrika.

U tom haotičnom okruženju, vodnik Boševski sa svojim vojnicima našao se na teškom ispitu.

Smešteni iznad puta u šumi, oni su trpeli kontinuirane napade iz minobacača, što je uskoro eskaliralo u pešadijski napad ovk.


Sa znatno manje vojnika u odnosu na napadače, Boševski i njegov vod su bili na na ivici da budu obuhvaćeni.

U trenutku kada je situacija izgledala beznadežno, Boševski je preko radija kontaktirao komandni punkt brigade tražeći odobrenje za povlačenje za 200 do 300 metara unazad, smatrajući da ne mogu duže zadržati neprijatelja na trenutnoj poziciji. Međutim, odgovor komandanta brigade Božidara Delića bio je odlučan:

GUBICI 

Poginulo je 25 pripadnika Vojske Jugoslavije погинулих (549. моторизована бригада) i bilo je 126 рањених.

Albanski teroristi imali su 400 мртвих i 500 рањених. 


 "NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA! Budi gde jesi, stiže ti podrška!"

Ove reči su, prema svedocima, čuli svi koji su bili u dometu radio veze.

Ova krilatica, "Nema nazad, iza je Srbija", ubrzo je postala simbol ne samo 549. motorizovane brigade, već i celokupnog duha i odlučnosti snaga Vojske Jugoslavije.

Ona je odjeknula od Belog Drima do Likena, inspirišući borce da ustraju uprkos teškim uslovima. Podrška koju je komandant brigade obećao stigla je, i jugoslovenske snage uspele su da zadrže svoje pozicije.

Bitka za Paštrik ostaje upamćena kao jedan od ključnih momenata u odbrani teritorije Srbije, pri čemu je 549. prizrenska brigada odigrala herojsku ulogu, demonstrirajući ne samo vojničku hrabrost, već i duboku posvećenost očuvanju svoje zemlje. Ova bitka i njene posledice umnogome su oblikovale dalji tok sukoba na Kosovu i Metohiji.

OPERACIJA STRELA

Operacija Strela, odnosno bitka na Paštriku, bila je agresivna vojna operacija, sadržana u skupu napadačkih borbenih dejstava terorističke tzv. "oslobodilačke vojske kosova", potpomognutih snagama albanske vojske, zločinačke NATO, stranim plaćenicima i NATO instruktorima, a protiv jedinica Vojske Jugoslavije u periodu od 26. maja do 10. juna 1999.

Cilj operacije Strela bio je slamanje otpora, razbijanje i uništenje odbrambenih snaga VJ na samoj granici, za 6 sati najviše dva dana ući u grad Prizren, te otvaranje koridora za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije i presecanje komunikacija na liniji Peć — Prizren.

U širem planu, ova operacija je trebalo da obezbedi južni koridor, koji bi poslužio za invaziju snaga NATO na teritoriju Savezne Republike Jugoslavije. Ova operacija je je realizovana tokom agresije NATO na SRJ, u sklopu koje je trajalo intenzivno bombardovanje SR Jugoslavije od strane zlikovaca iz NATO.

Borbena dejstva su se odigrala težišno od šireg rejona karaule „Gorožup” /55. grb do vrha Paštrika i karaule „Liken”, na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije. To je bila najveća i najteža bitka naše vojske tokom zločinačke NATO agresije. To je bila najasimetričnija bitka u istoriji ratovanja. Operacija Strela je po svojim karakteristikama klasična vazduhoplovno-kopnena operacija.




Glas javnosti/A01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR