Glas Javnosti

NEMA MESTA BRIZI ZA RUSE: Moskva gubi 160 mil EUR dnevno zbog ograničenja cene nafte

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gornja granica cene ruske sirove nafte koju su nametnule zapadne zemlje košta Moskvu oko 160 mil EUR dnevno, prema Helsinškom centru za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA). Dnevni gubitak za Rusiju će porasti na 260,5 miliona od 5. februara, od kada će se ograničenje odnositi i na naftne derivate.

Prema CREA, dalje snižavanje gornje granice cene sa 60 na 25 do 35 USD po barelu smanjilo bi prihode Rusije za još oko 200 mil EUR dnevno, prenosi Komersant. CREA navodi da je Rusija isporučila sirovu naftu u vrednosti od 3,1 milijardu evra brodovima iz zemalja obuhvaćenih gornjom cenom.

Analiza CREA pokazuje da su naftni embargo EU i gornja granica cene imali značajan uticaj na prihode Rusije, kao što se očekivalo. Od 5. decembra na snazi je embargo EU na prekomorske isporuke nafte iz Rusije, a od istog dana važi i gornja granica cene od 60 USD po barelu koju su odredile zemlje G7, prenosi portal Ekapija.


Predsednik Rusije Vladimir Putin zabranio je snabdevanje naftom i naftnim derivatima zemalja koje primenjuju ograničenje cene. Rusija je 9. januara prodavala naftu po ceni od 42,19 dolara za barel. Ograničenje cene učinilo je Rusiju više zavisnom od njenih novih glavnih kupaca, Kine i Indije. Međutim, prema pisanju indijskih medija, Nju Delhi bi mogao da podrži gornju granicu cene nafte ako cena barela bude viša od 60 dolara.

Zapadne zemlje uvešće 5. februara ograničenje cene na ruski dizel, kerozin i mazut, kako bi se dodatno smanjili prihodi Moskve od izvoza energenata, prenosi Reuters. Ograničenje cena ruskih naftnih derivata komplikovanije je od ograničenja cene nafte, jer derivata ima mnogo, a njihova cena zavisi od toga gde se kupuju, a ne od toga gde se proizvode.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR