Glas Javnosti

NELOGIČNOSTI ZAKONA O PREKRŠAJIMA U SAOBRAĆAJU: Upravljate pijani AUTOMOBILOM, dobijete ZABRANU, ali nema veze, možete da vozite KAMION ILI BUS!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svakodnevno se na ulicama širom Srbije dešavaju teške saobraćajne nesreće u kojima je samo u 2020. godini poginulo 534. osobe, dok je 20500 njih povređeno. Uprkos tome, u Zakonu o prekršajima se jasno navodi da ukoliko vozač ima zabranu da upravlja automobilom, jer je uhvaćen u vožnji pod dejstvom alkohola, taj isti vozač, bez problema, može da sedne za volan autobusa ili kamiona.

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim licima. Istraživanja pokazuju da je u Srbiji kod oko 15 odsto poginulih i povređenih vozača prisutan alkohol u krvi. Dok godišnje u proseku 80 lica smrtno strada u saobraćaju zahvaljujući alkoholu.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, iz 2018. godine, u Srbiji prosečno svaki 150-i vozač u saobraćajnom toku upravlja vozilom pod dejstvom alkohola. Ovo su uznemiravajući podaci koji nam govore da se nešto mora preduziti kako bi smo zaštitili živote ljudi u saobraćaju.

Jedna od nelogičnosti u srpskom Zakonu o prekršajima jeste i činjenica da ukoliko vozač dobije zabranu upravljanja jednom kategorijom vozila, to ga ne sprečava da se uključi u saobraćaj, upravljajući vozilom iz neke druge kategorije. 

Dakle, policija vas zatekne sa više od 0,3 promila alkohola u krvi dok vozite automobil. Izreknu vam zabranu pravljanja tom kategorijom.  

Ukoliko, međutim, posedujete dozvolu za još neku kategoriju, na primer, za kamion ili autobus, bez problema možete da sednete za volan ovog vozila i da krenete na put.

Zabrana upravljanja za tu kategoriju ne važi. To znači da takva osoba može i da sedne za autobus pun dece koja su krenula, recimo, na ekskurziju.

Ovo je izuzetno opasno, jer nije mali broj slučeva koji pokazuje da alkohol utiče na sposobnost vozača da trezveno i odgovorno upravlja vozilom.

Vozači pod dejstvom alkohola najčešće prave ove greške: nepravilno obilaženje i preticanje, nepoštovanje prednosti prolaska, nepropisna brzina, nepravilno mimoilaženje, kasnije reaguju na svetlosne i zvučne signale, teže raspoznaju crvenu i zelenu boju, teže raspoznaju smetnje pri vožnji noću i u sumraku, često umesto kočnice pritisnu pedalu gasa ili obratno, nekritični su, samouvereni, lakomisleni, precenjuju svoje sposobnosti, potcenjuju opasnost itd.

Najčešće saobraćajne nezgode vozača koji voze pod uticajem alkohola su: sletanje vozila, obaranje ili gaženje pešaka, sudari pri vožnji u istom smeru, sudari iz suprotnih smerova, bočni sudari, prevrtanje vozila na putu, udar vozila u drugo vozilo ili objekat, ispadanje – padanje lica iz vozila u pokretu.

Da bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda i broj poginulih u njima potrebno je edukovati učesnike u saobraćaju, ali isto tako i pojačati kontrolu na putevima Srbije. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR