Glas Javnosti

NEKIMA SU VEĆ LEGLE PARE NA RAČUN: Počela isplata MAJSKIH PENZIJA, a uskoro će i POVIŠICA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najbrojnija grupacija penzionera, oni iz kategorije zaposlenih, primanja će kao i obično dobiti poslednji

Isplata penzija za maj počela je juče, a svim grupama penzionera novac će biti isplaćen zaključno sa 12. junom.

Penzije će u ovom mesecu prvi primiti korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti, kojima će penzije za maj, koje se inače isplaćuju u junu, početi da pristižu danas.

Penzije će istoga dana biti isplaćene i onima koji ih primaju preko tekućih računa i onima kojima penzije stižu na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima.

Dva dana kasnije, 6. maja, počinje isplata za dve kategorije penzionera i to vojne i poljoprivredne, nezavisno od toga za koji način isplate su se opredelili.

Najbrojnija grupacija penzionera, oni iz kategorije zaposlenih, primanja će kao i obično dobiti poslednji, pa će onima kojima penzije stižu na kućne adrese ili ih podižu na šalterima pošta primanja početi da pristižu od 10. juna a penzionerima koji primanja dobijaju preko tekućih računa, od 12 juna.

Kalendar isplata majskih penzija

Kalendar isplata majskih penzija
foto: Printsscreen/PIO fond

Sa ovim čekom najstarijima stižu isti iznosi kao i prilikom prethodne isplate.

Sledi i linearna povišica

Prema dosadašnjim najavama, penzije bi do kraja godine trebalo da rastu 14 do 15 odsto, minimalno 12 odsto.

Kako je najavljeno povišice treba očekivati do novembra, ali ono što se zna jeste i da će sada najveći broj penzionera moći da računa na uvećanu penziju za oko 35 evra. U pitanju nije jednokratna pomoć, već uvećanje koje se odnosi na isplate svakog meseca.

Sada, ukoliko bi penzije povećane za 15 odsto prosečna penzija bila bi uvećana za oko 5.000 dinara i iznosila bi 43.498 dinara. Najviše penzionera može da računa na oko 4.000 dinara.

Penzije su poslednji put povećane u janauaru ove godine i to za 12,1 odsto. Prethodno povećanje bilo je u novembru prošle godine, oko 9 odsto, i sa dva povećanja, prosečna penzija je uvećana za oko 7.000 dinara.

Praktično, nakon prvog uvećanja iznosila je 33.742 dinara, a nakon drugog u januaru 37.825 dinara.

Glas javnosti / E02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR