Glas Javnosti

Neki novi klinci rastu i do 2 metra, a klinceze nose obuću u broju 42.

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tinejdžeri su za nekoliko santimetara viši u odnosu na generacije od pre 10 godina,. Samim tim su im duža i stopala, što je posebno uočljivo kod devojčica koje već u pubertetu nose obuću u brojevima većim od 40.

Deca u pubertetu viša su za nekoliko santimetra u odnosu na period od pre desetak godina, a duža su im i stopala nego što je to bilo ranije, tvrdi pedijatar dr Saša Milićević. On kaže da su duža stopala posebno uočljiva kod devojčica, te da danas uopšte nije neuobičajeno da mlade dame u pubertetu nose cipele u broju 42!

 Kako je Milićević rekao za Kurir, prethodnih godina je  izražen trend višeg rasta kod dece, te da su današnji mališani za nekoliko santimetra viši od prethodnih generacija.

- Za naše podneblje je, inače, karakteristično da imamo visoke ljude, kao i dečake i devojčice. Devojčice malo ranije počinju da rastu, ali ih u kasnijem periodu dečaci sustignu, tako da je muška populacija ipak viša od ženske. Golim okom je vidljivo da je današnja omladina viša nego ranije, pa su im, srazmerno, i stopala veća. To je posebno primetno kod devojčica u pubertetu kod kojih danas uopšte nije neuobičajeno da nose cipele 42. To je ranije bilo nezamislivo. Dolaze mi zabrinute majke i pitaju "Doktore, šta da radim?". Kažem jednostavno "Jedino da kupite veće cipele" - objašnjava dr Milićević.

Često mu, kako kaže, dolaze i roditelji koji tvrde da im je sin za godinu dana porastao od sedam do deset santimetra.

- Granica puberteta se sve više spušta tako da deca sve ranije počinju sa intenzivnijim rastom i onda imamo puno osmaka koji su visoki 190 santimetra. Zašto je to tako, to je teško objasniti. Podaci za Grčku pokazuju da to tamo nije toliko izraženo. Nešto veći rast zabeležen je i u Rumuniji i Bugarskoj, ali nije tako izraženo kao u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. Odgovor možda leži u činjenici da deca sve ranije počinju da treniraju odbojku, košarku i plivanje koji izdužuju, sve više konzumiraju brzu hranu u kojoj možda ima i hormonskih dodataka, a verovatno su u pitanju i prirodni procesi - kaže dr Milićević i dodaje da ga ne bi čudilo da za sto godina, i muškarci i žene, nose cipele broj 45.

Prof. dr Nedeljko Radlović,predsednik pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, u razgovoru za  Kurir, istao je da deca zadnjih decenija rastu, i to zahvaljujući boljem životnom standardu i boljoj zdravstvenoj zaštiti.

- Taj trend je svakako postojao i ranije. To se vidi i po sačuvanim oklopima viteza iz srednjeg veka. Današnji čovek ne bi mogao ući u takav oklop. Međutim, deset godina je kratak period da bi se tako nešto utvrdilo i svakako su potrebna dalja istraživanja - zaključuje Radlović.

Sa druge strane, prof. dr Ida Jovanović, pedijatar kaže da priroda ima neke svoje mehanizme koji nisu do kraja poznati, a koji regulišu visinu ljudi kako ne bi došlo do toga da neki od nas budu džinovi, a drugi patuljci.

- U prirodi postoji nešto što se zove zakon osrednjavanja koji dovodi do toga da su deca visokih roditelja niža od njih, dok su deca niskih - višlja. Kada ne bi bilo tako onda bi posle mnogo godina imali populaciju džinova i patuljaka. Priroda sama na neki način, nama nepoznat, ne dozvoljava da se prave ogromne razlike - kaže ona.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR