Glas Javnosti

NEKI BEOGRAĐANI ĆE MORATI DA SE PRESELE ZBOG METROA: Na teren prvo izlaze procenitelji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ko će i koliko novca dobiti, odnosno koliki stan, zavisi od brojnih faktora

Za neke Beograđane metro nije samo san o boljem prevozu nego znači i preseljenje. Oni koji žive na stanicama budućeg metroa i strepe i nadaju se u isto vreme. Procenitelji tvrde da se tačno zna koliko košta svaki ar i objekat.

U Ulici Milorada Jovanovića na Čukarici krtica, mašina koja će kopati tunel za budući metro, ući će pod zemlju. Dvadeset porodica moraće da se seli i to je najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa.

Milorad Savić kaže da je tu uglavnom reč o divljoj gradnji, kao i da je nekima od njih rečeno da se jave u 27. marta. Onima koji su otišli rekli su da će biti rušenja, rekao je Savić.

Rušiće se ukupno oko 80 objekata i to pre svega zbog izgradnje stanica. Jedan od njih je u zoni šećerane, a na Trgu Republike biće srušen i Staklenac.

Direktor JKP "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović kaže da će se stanica graditi dve-tri godine, u zavisnosti od kompleksnosti. Napominje da stanica mora biti izgrađena pre nego što se prokopa tunel.

"Gledali smo da se izbegava uklanjanje stambenih objekata i one lokacije gde bi eksproprijacija mnogo koštala državu", navodi Mladenović.

Ko će i koliko novca dobiti, odnosno koliki stan, zavisi od brojnih faktora, a najvažniji su lokacija, kvalitet objekta i to da li je legalan. Za Grad taj posao radi Gradski zavod za veštačenje, gde je RTS-u rečeno da očekuju da će uskoro početi procenjivanje.

<p>Ko će i koliko novca dobiti, odnosno koliki stan, zavisi od brojnih faktora</p>

foto: printscreen instagram

Direktor tog zavoda Vlado Sekulić ističe da vrednost objekta zavisi od toga kada je građen, kojim materijalima, kako je održavan, da li su plaćene takse i sl.

Prema rečima procenitelja Milića Đokovića, očekuje se da vlasnici po aru dobiju od 10.000 do 20.000 evra. Njegova procena je da bi za nelegalne objekte vlasnici mogli da očekuju nadoknadu u visini građevinske vrednosti nekretnine.

Predstavnici Grada kažu da niko neće biti oštećen. Tako će i oni koji se budu selili iz stanova koje su dobili na korišćenje, odnosno oni koji su stekli neki oblik stanarskog prava, dobiti stanove. Neće biti u njihovom vlasništvu, ali će dobiti pravo trajnog korišćenja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR