Glas Javnosti

NEKA KORIST I OD KORONE: Restrikcije uvedene zbog kovida smanjile broj zaraženih denga groznicom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uvođenje restriktivnih mera zbog pandemije koronavirusa, koje su uključivale ograničeno kretanje i interakciju među ljudima, naučnici povezuju sa naglim padom slučajeva zaraze denga groznicom tokom 2020., bolesti koju prenose komarci.

Podaci nude nov uvid u način na koji bi se ova bolest mogla održati pod kontrolom. 

Rezultati studije, objavljeni u časopisu „Lancet Infectious Diseases“ pokazali su da je u svetu oekom 2020., godine u kojoj je počela pandemija koronavirusa bilo 720.000 manje slučajeva denga groznice nego što su stručnjaci očekivali.

Jedan od glavnih autora studije, Oliver Bredi, rezultate je ocenio iznenađujućima, jer ukazuju na znatan pad broja slučajeva zaraze denga groznicom u vreme kada ljudi nisu mogli slobodno da napuste svoje domove da bi posećivali druga mesta, poput na primer škola.

Denga groznica ne prenosi se sa čoveka na čoveka, prenosi je komarac Aedes koji ljude ujeda tokom dana. Naučnici su ranije verovali da se većina prenosa ove zarazne bolesti događa unutar porodice.



"Neobičan je to trend kakav nismo očekivali - iznenađujuć rezultat koji otvara vrata razmišljanju o detaljnijim istraživanjima kada je reč o sprečavanju širenja ove bolesti", rekao je Bredi, vanredni profesor na "London School of Hygiene and Tropical Medicine".

Kaže da bi se sada mogao primeniti nov pristup u kontroli širenja bolesti, poput prskanja učionica insekticidima i praćenja kontakata da bi se znalo koja su mesta zaražene osobe nedavno posetile.

Denga je virusna infekcija koja prouzrokuje groznicu i ostale simptome slične gripu. U teškim slučajevima bolest može da prouzrokuje ​​unutrašnje krvarenje i samim tim može da bude opasna po život.

Studija je obuhvatila i proučila podatke prikupljene iz 23 zemalje Latinske Amerike i jugoistočne Azije u kojima je denga endemska.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da globalna učestalost denga groznice dramatično raste i procenjuje da je oko polovine svetske populacije u opasnosti od zaraze ovom bolešću. Procjenjuje se i da se denga groznicom svake godine zarazi između 100 miliona i 400 milona ljudi, ali srećom u više od 80 odsto slučajeva zaraženi imaju blage simptome ili je bolest asimptomatska.

Filip Mekol, profesor liverpulskog fakulteta "School of Tropical Medicine", koji nije učestvovao u studiji, smatra da su nalazi studije važni i da zahtevaju daljnje istraživanje s obzirom na to da je "denga bolest 21. veka". Naime, širi se prema severu kao posljedica klimatskih promjena.

Autori studije priznali su da je studija donekle ograničena. Smatraju da je pandemija koronavirusa mogla da poremetiti prijavu novih slučajeva zaraze dengom, pa su napomenuli da se u nekim područjima u svetu broj slučajeva zaraze ipak povećao.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR