Glas Javnosti

Nedoumica koja muči mnoge: Da li za ARANĐELOVDAN treba kuvati žito?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sveti Arhangel Mihailo, slavi se 21. novembra, a on se, pored Svetog Ilije koji je 02. avgusta, smatra živim svecem, pa prema običajima ne bi trebalo da se priprema žito.

Ipak, to nije tačno, jer se žito smatra simbolom vaskrsenja i večnog života, a svi svetitelji su umrli pred Bogom i smatraju se živima, zbog toga, sveštenici kažu, da se žito za slavu ne priprema za sveca, već za sve naše upokojene pretke.

Pokojni Patrijarh Pavle je govorio, da je za Svetog Arhangela Mihaila, obavezno žito, a u svojoj knjizi "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere", objasnio je i zbog razloge. 

- Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav - Bog je Bog živih, a ne mrtvih -  govorio je pokojni patrijarh.

Prosejana pšenica donosi život, zbog čega se u crkvama nakon presecanja slavskog kolača, služi žito, nakon što ga pop prelije crnim vinom. Žito prvo uzima domaćin, a onda i ostali članovi porodice.

Ove godine Aranđelovdan se slavni mrsan, jer pada u ponedeljak, a sedam dana nakon jedne od najvećih srpskih slava, počinje veliki Božićni post.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR