Glas Javnosti

NEĆEMO STATI! Podižemo još blokada sve dok se ne povuče Zakon o eksproprijaciji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predstavnik organizacije "Kreni-promeni" Savo Manojlović izjavio je danas da protesti neće stati dok se ne povuče Zakon o eksproprijaciji, odnosno dok predsednik ne odbije da ga potpiše.

On je naglasio da je prvi ultimativni zahtev vezan za Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, budući da su prema Ustavu građani ti koji su suvereni i imaju pravo da predlažu zakone kada sakupe 30.000 potpisa.

Ovim zakonom, kako je objasnio Manojlović, su predviđene takse, i za predlaganje zakona morate da nađete milion i dvesta hiljada dinara.

Druga dva uslova, kako kaže, vezana su za biračke odbore i "ide se na paritet prema izbornim zakonima, pa ako imamo referendum koji je pokrenut potpisima građana – u biračkom odboru biće samo predstavnici stranaka".

- Tražimo da građani koji narodnom inicijativom pokrenu referendum, moraju imati predstavnike koji će kontrolisati kako se glasa - rekao je Manojlović.

On je rekao da se sve vreme postavlja pitanje kao da se taj zakon ruši kako bi se stvari vratile na prethodni koji nije usaglašen s Ustavom što su, kako je naglasio, apsolutne neistine.

Manojlović je ukazao da su iz tog pokreta, dok je zakon bio u fazi donošenja i dok je još mogao da se popravi amandmanima, to jasno ukazivali i podneli 70.000 potpisa Skupštini –-"referendum po meri građana", sa konkretnim naznakama šta treba promeniti.

- To što je zakon u određenom segmentu usaglašen sa Ustavom ne znači da su sve njegove odredbe Sveto pismo i da se ne mogu menjati - rekao je Manojlović.

Treći uslov vezan je za rok važenja referenduma - budući da je stavljeno da nakon godinu dana može da se ponovi referendum, što je i Venecijanska komisija istakla kao problematičnu tačku.

- To znači da će u nedogled moći da se ponavlja referendum ako niste zadovoljni njegovim ishodom - rekao je Manojlović.

Upitan o protestima naredne subote, Manojlović je rekao da žele da podignu broj blokada, da žele da podstaknu ljude da izađu u što većem broju i da bezbednost i sloboda zavise od svakog ko izađe na proteste. On je pozvao policiju da obezbeđuje skupove, te dodao da građani ne ulaze u sukobe sa drugim građanima, već sa huliganima.
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR