Glas Javnosti

NEĆEMO DA BUDEMO KOLONIJA! Ekolozi sutra kucaju na vrata Vlade Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

U sredu, 12. januara u podne biće održan protest ispred Vlade Srbije, a u subotu blokade puteva u Preljini, Požegi, Beogradu i graničnog prelaza kod Loznice, najavio je u razgovoru za “Glas javnosti” Zlatko Kokanović iz udruženja “Ne damo Jadar” iz Gornjih Nedeljica.

Za to, kako ističe, postoji podrška svih ekoloških organizacija u celoj Srbiji.

– U nedelju je u Gornjem Milanovcu održan skup više od 20 ekoloških organizacija. Neke su ušle u politiku, neke nisu, ali nam je cilj isti: zdrava životna sredina, čist vazduh, čista voda, čista zemlja, a na prvom mestu je bio naš problem sa “Rio Tintom”. Svi su nam dali podršku i dogovorili smo se o daljem delovanju, protestima, blokadama – navodi Kokanović.

Od Vlade Srbije očekuju, kako ističe, da donese odluke koje se odnose na pitanja važna za meštane doline Jadra.

– Mi smo 16. decembra prošle godine poslali zahtev Vladi da se poništi Uredba kojom je donet Prostorni plan posebne namene vezan za rudnik jadarita. Ako Vlada postupi po tome, kompanija “Rio Sava”, ćerka “Rio Tinta”, biće vraćena na nulu, na početak svih dešavanja – navodi Kokanović.

Takođe, dodaje, postoji i ustavna inicijativa koja je predata decembra 2020. godine i, ako bi se po njoj postupilo, problem bi mogao da bude rešen.

– To što premijerka Ana Brnabić kaže da će proterati “Rio Tinto” iz Srbije nama ne pije vodu, to su laži i besmislice. Oni time pokušavaju da malo smire strasti naroda i da se ublaže demonstracije i protesti. Nije poenta da se “Rio Tinto” otera iz Srbije, već da niko ne sme da iskopava litijum i borate u dolini Jadra i na teritoriji cele Srbije i da se trajno stavi veto i zabrane ta iskopavanja i istraživanja – ističe naš sagovornik.

Kaže da ne znaju šta će biti na dnevnom redu sednice Vlade.

– Po našem saznanju, predsednik Srbije će najverovatnije trećeg februara raspustiti Vladu zbog izbora koji će biti trećeg aprila, tako da Vlada od trećeg februara neće moći da donese nikakvu odluku. Zbog toga je nama ovaj januar ključan, i mi se moramo boriti. Ne možemo nazad, možemo samo napred – objašnjava Kokanović.

Poziva ljude iz cele Srbije da se “oslobode straha i izađu na blokade”.

– Ovo nije pitanje Loznice, nije pitanje Preljine, Požege, Valjeva, Rekovca, ovo je pitanje opstanka Srbije. Ako se dozvole projekti eksploatacije litijuma i borata, cela Srbija biće bukvalno prekopana i biće kolonija. Doći će nam strane korporacije koje će raditi šta budu htele. To je problem. A ko želi da shvati, razumeće ove naše reči, jer smatramo da smo glas razuma za celu Srbiju. Očekujemo od predsednika Srbije da čuje naš glas i sluša volju naroda – poručuje Kokanović. 

BONUS VIDEO Otkriveni najpoznatiji kradljivci umetničkih dela

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR