Glas Javnosti

NEĆE KAMENOLOM ISPRED SVOJIH KUĆA: “Investitor bez ijedne dozvole, a nastavlja sa radovima!”

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građane Podgradine i Kosjerića koji već tri godine vode borbu protiv izgradnje kamenoloma pored njihovih kuća, u Narodnoj skupštini Republike Srbije primili su poslanici Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd.

– Ljudi su s pravom zabrinuti za svoju neposrednu životnu sredinu koju će kamenolom devastirati, zabrinuti su za sigurnost dece, kao i za sopstvenu bezbednost. Kao da nije dovoljno što je Kosjerić grad sa ozbiljnim problemima sa zagađenjem vazduha, a sada ih iz kamenoloma čekaju buka, prašina, vibracije, zagađenje i otrovni produkti - izjavio je narodni poslanik Radomir Lazović i poručio da nema važnijih tema za Narodnu skupštinu od životnih problema građana.

Kamenolom se gradi u naseljenom mestu, ispred naših kuća, a na samo dva kilometra od grada, rekla je meštanka Podgradine Branka Jevtić Marković i naglasila da se niz nepravilnosti desio prilikom samog usvajanja Plana detaljne regulacije kamenoloma na koje su meštani ukazivali.

– Radovi su krenuli bez bilo kakvih dozvola, bez bilo kakve table ili obaveštenja, bez bilo kakve signalizacije, što nam sve ukazuje na to o kakvom investitoru se radi. Mi smo izlistali sve probleme, na koje niko ne reaguje – rekla je Branka Jevtić Marković i dodala da investitor za tri godine nije uspeo da dobije niti jednu jedinu građevinsku dozvolu, a nastavlja sa radovima.

Kako je objasnila, njena kuća se nalazi ispod kamenoloma i, ukoliko krene miniranje, tu se neće moći živeti, biće problema sa vodom, bukom, prašinom. Tu se ne radi o sticanju poena, niti o bilo kakvoj reputaciji, već samo o borbi za život, istakla je Branka Jevtić Marković i podsetila da građani trpe pritiske i pretnje, kao i da je aktivista Miroslav Petrović mučki prebijen u ulazu u svoju zgradu zbog protivljenja kamenolomu.

– Mi želimo da nam deca nastave da žive u kući koju su gradili moj deda i otac. Mi svake godine ulažemo u svoje kuće ko koliko može, i sad treba da dođe bahati investitor da nam sve to upropasti za mesec dana i da krene dalje, da nas ostavi bez ičega - izjavio je meštanin Podgradine Nebojša Petronijević i dodao da on nema gde da ode odatle.

Ovde se ne radi o biranju između zdrave životne sredine i otvaranja radnih mesta, između ekonomske stagnacije ili ekonomskog progresa, kako se često spinuje od strane vladajućeg režima, već se postavlja pitanje u kakvom društvu želimo da živimo, rekao je narodni poslanik Robert Kozma i istakao da se ne može dozvoliti da se zbog zarade investitora uništavaju sudbine celih naselja ili oblasti Srbije.

Bilo je planirano da se konferencija za medije, na kojoj bi se obratili građani Kosjerića i narodni poslanici Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, održi u centralnom holu Narodne skupštine, na uobičajenom mestu, ali odlukom predsednika Narodne skupštine obraćanje građana nije dozvoljeno. Zbog toga su se medijima obratili ispred skupštinskog zdanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR