Glas Javnosti

Nebojša Stefanović za vikend obaveštava Vučića o modelima redovnog služenja vojske

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio je danas da će tokom vikenda obavestiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića o realno mogućim modelima za eventualno donošenje odluke o ponovnom uspostavljanju sistema redovnog služenja vojnog roka.

Stefanović je danas održao sastanak sa članovima Radne grupe za stvaranje uslova za aktiviranje redovnog služenja vojnog roka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na sastanku su razmatrani različiti modeli redovnog služenja vojnog roka, osmišljeni po ugledu na modele koji postoje u evropskim zemljama i analizirane dosadašnje mere i aktivnosti.

Nadležne organizacione jedinice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije podnele su Stefanoviću izveštaje o stanju infrastrukturnih objekata, kapacitetima Komande za obuku, kao i logističkim i normativnim preduslovima potrebnim za ponovno aktiviranje redovnog vojnog roka.

Ostaje angažovanje 300 naših vojnika u mirovnim operacijama UN

Nebojša Stefanović izjavio je da će nivo angažovanja od 300 pripadnika vojske Srbije u šest mirovnih operacija Ujedinjenih nacija (UN) biti zadržan i u narednom periodu sa težištem u Libanu – UNIFIL i u Centralnoafričkoj Republici – MINUSCA.On je to rekao obraćajući se na ministarskoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj mirovnim operacijama, održanoj u virtuelnom formatu, u organizaciji Republike Koreje, prenelo je minstarstvo odbrane.

„Srbija će obezbediti i za buduće potrebe očuvan ja mira u Libanu angažovanje pešadijske čete u UNIFIL u saradnji sa Španijom, kao i voda za zaštitu snaga u saradnji sa Italijom“, rekao je Stefanović, dodajući da će vojni medicinari, takodje, i dalje biti angažovani u Centralnoafričkoj Republici. Kako je rekao, „Srbija će zadržati svoje angažovanje i na Kipru u operaciji UNFICYP sa vojnopolicijskim snagama u saradnji sa Velikom Britanijom, kao i u ostalim operacijama, gde već ima angažovane vojne posmatrače, štabne oficire, policijske službenike i zatvorske čuvare“. „Isto tako, pod okriljem Akcije za očuvanje mira, Republika Srbija je posebno zainteresovana i za prioritet koji se tiče unapredjenja saradnje sa zemljama domaćinima mirovnih operacija. Posebno imajući u vidu da je i sama zemlja domaćin jedne od operacija UN i da inistiramo na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije 1244 SB UN, kao i na nastavku angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom“, naglasio je Stefanović.

Ministarska konferencija UN posvećena mirovnim operacijama, čiji je organizator Ministarstvo nacionalne odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Koreje, u okviru dvodnevnog skupa okuplja ministre odbrane, ministre spoljnih poslova članove Specijalnog komiteta za mirovne operacije, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, prenosi N1.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR