Glas Javnosti

NEBOJŠA GLOGOVAC DOBIJA SVOJ SOKAK: Usvojena inicijativa JUGOSLOVENSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na zahtev Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na današnjoj sednici komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojena je inicijativa da prestonica Srbije dobije Sokak Nebojše Glogovca.

Jugoslovensko Dramsko Pozorište podnelo je inicijativu u kojoj se navodi da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim velikim uspehom klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obeležio period u kome je stvarao. Njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih pokolenja, dalje se navodi u saopštenju.

Andrea Radulović, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda ovim povodom je istakla značaj čuvanja sećanja na Glogovca, za koga se svi slažu da je ostavio veliki pečat na našu kulturu.

- Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu - istakla je predsednica Komisije.

Foto: Youtube/ PrintscreenČlanovi Komisije su usvojili i zajedničku inicijativu dnevnog lista "Večernje novosti" i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.

- Smatram da je danas, više od čitavog veka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svetskog rata, ne samo prikladno već i neophodno da se odužimo crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje. Bez ove žrtve, pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu i sam opstanak srpstva bili bi dovedeni u pitanje - naveo je Vesić u inicijativi.

- Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Krfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali. Iako je trajala nepuna dva dana, Mojkovačka bitka jedan je od prelomnih trenutaka u istoriji našeg naroda i samim tim sećanje i razumevanje ovog događaja je od izuzetnog značaja za mlade, kao i za sve građane Beograda i Srbije - istakao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Inicijativa Ambasade Indije u Beogradu koja je glasila da treba podići spomenik-bista čuvenom indijskom i svetskom književniku Rabindranatu Tagori u Parku prijateljstva na Ušću, takođe je usvojena na današnjoj sednici.

Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoju knjigu "Gitanđali". Tagore je posetio Beograd u novembru 1926. godine i prilikom ove posete održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i Kolarčevom univerzitetu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR