Glas Javnosti

НЕ ПОЗНАЈУ НИКОГА: Од 236 питања посланика, Влада није одговорила ни на једно, а министри нe поштују институцију посланичких питања четвртком

Društvo
Autor: Глас јавности / Бета / од 04.10.2018.

Од новембра 2017. до августа 2018. године, у току седница Скупштине Србије постављено је 236 посланичких питања, а представници извршне власти нису пружили одговор ни на једно, наводи се у извештају Отвореног парламента "Стање демократије у Србији".

Само два пута, у марту и априлу 2018, представници Владе Србије присуствовали су седници скупштине како би одговарали на питања посланика, што представља кршење члана 205. Пословника Народне скупштине, који ову процедуру предвиђа за сваки последњи четвртак у месецу, пише у извештају.

Додаје се да је доминација извршне власти над законодавном такође очигледна када се узму у обзир предложени закони: од свих донетих у периоду покривеним извештајем, Влада Србије је била директан предлагач за више од 95 одсто.

Остатак је распоређен на посланике владајуће коалиције и гувернера Народне банке Србије, док ниједан закон који је усвојен није предложио посланик опозиције, пише у извештају.

Извештај "Стање демократије у Србији 2018" обухвата период од 1. новембра 2017. до 23. септембра 2018. године и обрађује питања из области демократије – изборе, парламент, управљање, цивилно друштво и слободу медија. Извештај је објавио Центар савремене политике, у оквиру пројекта "Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији" који спроводи Београдска отворена школа (БОШ) уз подршку Краљевине Шведске.

Глас јавности / Бета / од 04.10.2018.
  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR