Glas Javnosti

NE MOŽE U PENZIJU NI POSLE 40 GODINA RADA! Marku iz Subotice rekli da ima manjak radnih sati još iz OSAMDESETIH!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle 40 godina rada u fabrici "Bratstvo", ili današnjoj "Tatravagonki", Marku Skenderoviću je u Fondu PIO u Subotici rečeno da u penziju može da ide 7. novembra ove godine, a ne 13. oktobra, na dan kada je zaposlen pre četiri decenije i da je najbolje da radi još koji dan duže jer možda će zatrebati.

Iako nikada nijedan dan i sat nije bio odsutan sa radnog mesta, prema dokumentaciji PIO nedostaju mu radni sati iz 1983, 1984. i 2011. godine. Skenderovića ljuti što je sada "njegova obaveza, a ne ustanova ili pojedinaca, koji su napravile propust, ispravi to valjanim dokazima".

- Stekao sam uslove za penziju, 40 godina radnog staža i 60 godina starosti, i u PIO su mi rekli da mi nedostaju radni sati iz tri godine jer ih poslodavac nije uplatio za mene. Pitam se ko kontroliše poslodavca i da li sam ja mogao 1983, 1984. i 2011. godine da to kontrolišem. Kako su mi onda sve to skinuli sa plate, i zdravstveno i penzijsko, a sada nedostaje uplata. Navodno su u pitanju sati i zbog toga moram kasnije u penziju. Neka mi neko objasni zašto je samo u Srbiji od oktobra do novembra 40 godina, a ne od oktobra do oktobra - kaže Marko Skenderović.

Tako prolaze mnogi radnici.

- Kako su mogli da predaju obrazac M4 1983. i 1984. godine, ako nije bilo sve kompletirano? Moraju da ga vrate preduzeću ako nije kompletno, a firma da ga vrati PIO kompletiranog. Ako se to ne dogodi, ponovo ga vraćaju firmi, sve dok se ne reši. Tada je poslodavac bila država i odakle sam mogao da znam da li mi je platila država sve, ne ja, nego niko od radnika ne može da zna - objašnjava.

Skenderovića ljuti što sada kada je konačno ispunio uslove za penziju doživljava situacije koje nisu nimalo prijatnije.

- Ako je država poslodavac, onda je ona dužna da mi uplati penzijsko. Neka pokažu jedan papir da sam imao prekid radnog staža i onda ću ako treba da radim još pet meseci, ali sada iz principa neću. Ne zato što mi je teško da radim, već se ovo dešava stalno i mnogi građani isto prolaze. Uvek nedostaje još nešto. Jedan papir. Šta bi bilo da fabrika ne postoji više - pita Skenderović.

Sa dokumentacijom je iz PIO otišao kod stečajnog upravnika da mu potvrdi da je radio, jer je "Bratstvo" prošlo pre privatizacije stečajni postupak. Koliko je sve nelogično, objašnjava i time što "stečajni, koji sada daje potpis i tvrdi za njega da nema prekide u radnom stažu možda tada nije bio ni rođen ili nije radio".

- Traže od običnog radnika da prikuplja dokaze da je radio da bi mogao da ide u penziju! To je njihova dužnost, a ne moja. Tražio sam od njih da izračunaju kada ću u penziju i oni treba da prikupe papire. Videli bi kako je ako bi samo jedan dan radili kod privatnika i tražili slobodno - ogorčen je.

Marko je zatražio savet gradskog ombudsmana i gradonačelnika i najavio je da se na ovome neće završiti, već će ako ne bude mogao 14. oktobra da se penzioniše štrajkovati glađu ispred subotičke filijale Fonda.

 - Predaću im zahtev i, ako mi ne ispune uslove, odmah počinjem štrajk glađu. Sedam godina sam radio u proizvodnji i 33 godine u magacinu i neću raditi nijedna dan duže od 13. oktobra. Pošteno bez prekida sam radio 40 godina i neka mi to ispune. Kažu mi da ja vijam poslodavca, ali kojeg poslodavca da vijam, trebao bi da vijam tadašnjem predsednika države da mi uplati nešto što sam odradio i što je trebalo da bude uplaćeno - kaže Skenderović.

PIO: Pre zahteva za penziju, kompletirati podatake

Povodom ovog slučaja obratili su se filijali PIO. U odgovoru se navodi da Zakon o PIO predviđa uslove i metodologiju ostvarivanja prava na penziju.

 - Činjenica da osiguranik nije imao prekid u osiguranju ne mora obavezno da znači da su mu u svakoj godini podaci o stažu utvrđeni za 12 meseci. Može se dogoditi da poslodavac nije uplatio doprinose za sve periode osiguranja, da nedostaju časovi rada u pojedinim godinama, pa je utvrđeni staž manji od 12 meseci ili da su uplaćeni doprinosi ispod najniže propisane osnovice za sve zaposlene, pa se staž priznaje za period adekvatan visini uplate - kažu u PIO i dodaju da svaki osiguranik ima zakonom predviđenu mogućnost da pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na penziju podnese zahtev za kompletiranje podataka. To je način da se blagovremeno utvrdi tačan period staža osiguranja i da se, dok osiguranik još radi, reaguje ukoliko postoje propusti u uplati doprinosa od poslodavaca za određen period. Istovremeno, na ovaj način se ubrzava postupak donošenja rešanja po zahtevu za penziju, jer su podaci o stažu osiguranja u prethodnom postupku sređeni.

(Glas javnosti/Blic.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR