Glas Javnosti

NAUČNA STUDIJA DOKAZALA: Male hidroelektrane UNIŠTAVAJU ŽIVOT u rekama! Svetska organizacija - Zabranite ih!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu i Svetska organizacija za prirodu (WWF) sproveli su zajedničko istraživanje a sve u cilju da naučno dokažu da izgradnja malih hidroelektrana (MHE) uništava život u rekama.

Istraživanja koja su sprovedena na devet reka u zapadnoj i centralnoj Srbiji, uključujući Crni Rzav i Ribnicu koje protiču kroz Park prirode „Zlatibor“ neoborivo su dokazala da je došlo do drastičnih promena koje su dovele do smanjenja količine vode i prevelike produkcije algi.

Predstavnica WWF Adria Nataša Milivojević poručila je da, iako su i ranije studije ukazivale na veliku štetu koju izgradnja malih hidroelektrana ima na reke i njihovu biološku raznovrsnost, ova sveobuhvatna studija daje neoborive dokaze.

Kako kaže, Crni Rzav je primer reke koja je pod pritiskom malih hidroelektrana potpuno izgubila raznovrsnost živog sveta i vizuelni identitet, čime joj je izmenjen prirodni tok i mogućnost ublažavanja posledica klimatskih promena.

Posle pomentih istraživanja stav Svetske organizacije za prirodu je jasan - zabraniti izgradnju svih tipova malih hidroelektrana na nacionalnom i međunarodnom nivou.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR