Glas Javnosti

NATO UBICE! BOMBE UBILE NA MOSTU MAJKU I SINA: Ružičino telo nađeno odmah, Ratoborovo isplivalo tek posle pet dana! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Majka i sin, Ružica (55) i Ratobor (38) Simonović, iz Donjeg Katuna kod Varvarina, žrtve su NATO bombardovanja mosta na Velikoj Moravi.

Ružičino telo nađeno je odmah.  Ratoborovo je isplivalo tek posle pet dana.

Ružica je bila udovica. Njen suprug, Radosav, nastradao je davne 1966, baš ispred tog mosta koji je 33 godine kasnije ugasio njegovo ognjište. Radosavova rođena sestra Danica Obradović, neutešna je od tog 30. maja 1999.

- Javili su šta se dogodilo, doletela sam odmah čini mi se do tog mosta - kaže nam Danica, koja živi sa suprugom i ćerkom u Boru. - Prvo smo sahranili snaju, a onda i bratanca. Svake godine odlazim na groblje. Tu mi počivaju brat, snaja, bratanac... Veliki su moji tuga i bol.

Iako dolazi u Varvarin, kada joj to zdravlje dozvoli, do mosta ne ide. Za porodicu njenog brata, kaže, to je kobno mesto:

- Moj brat Radosav, u nesreći je poginuo baš ispred tog mosta. Izdahnuo mi je na rukama. Onda se sve ponovilo 1999. Izgubila sam bratanca i snaju...Ružica je sama podizala sina, bavila se poljoprivredom. Ratobor dobar čovek, uvek je pomagao majci, a radio je u pogonu IMK "14. oktobar".

Ružica je sama podizala sina. Radila je na poljoprivredi. Ratobor je bio dobar čovek, uvek je pomagao majci,a bio je i radnik u pogonu nekada velike fabrike IMK „14.oktobar“.

- Ostala je prazna porodična kuća u selu i kada odemo tamo, da prisredimo oko bašte i svega što treba,nekada me komšije vide kako šetam od kapije do kuće, pa od kuće do kapije, u neverici da više nikoga tu nema-nastavlja Danica. - Brat je poginuo, poginula snaja, sin. I dve naše rođene sestre Anica i Jelica više nisu među živima.

Tužna je porodična kuća Simonović, ali ni Varvarin nije zacelio 24 godine nakon bombardovanja. I kako bi? Ružica i Ratobor nisu bili jedine žrtve.

"Novosti“ godinama obilaze mesto stradanja i godinama prenose svedočenja članova porodica, koje se nikada nisu oporavile od pogibije voljenih. Svih 10 žrtava bombardovanja mosta bili su civili. Nečija deca, roditelji, supružnici,prijatelji, komšije, kumovi.

PRAVDE NIJE BILO NI NA SUDU

Sudska bitka koju su nemački advokati vodili u ime žrtava i preživelih od 2001.godine izgubljena je odavno. Ustavni sud Nemačke doneo je svojevremeno odluku o odbacivanju tužbe Varvarinaca za nadoknadu štete. Grupa građana nije mogla da krivičnu tuži državu zbog bombardovanja, pa je izabran jedini mogući način, opet, dovoljan da svet čuje istinu. Osnovni sud u Bonu,Viši sud u Kelnu, Savezni sud Karslue i na kraju, Ustavni sud Nemačke, čiju su odluku čekali još od 2006, nije razumeo tu patnju.

Zvali su se Sanja Milenković(16),Milan Savić (24), Vojkan Stanković (31),Zoran Marinković (33), Milivoje Ćirić (66),Stojan Ristić (56), Tola Apostolović (74) i Dragoslav Terzić (68). Neko je krenuo put porte Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, slavila se Sveta Trojica, svečan dan za Varvarin.

Neko, opet, do pijace, jer je nedelja pijačni dan u varoši. Svi su nastradali nedaleko od bogomolje, pod čijim je krovom oslikana freska “Varvarinski mučenici”, sa prikazom 10 žrtava NATO zločina.

Veruje se da je u vreme vazdušnog napada samo kod crkve bilo više od 1.000 ljudi. Nebo je bilo bez oblaka i vrlo se teško može poverovati u to da piloti nisu mogli da zapaze okupljen narod. U prvom napadu poginule su tri, a u drugom još sedam osoba. Povređeno je 30 ljudi, među njima 17 – teže. Blizu mosta nije bilo vojnih ciljeva, već samo pijaca, crkva i kuće.

Nedaleko od njih je i kuća Ružice i Ratobora. Ponekada u njoj zasija svetlost. Kad gori kandilo.

Glas javnosti/Novosti
 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR