Glas Javnosti

Nastavnici OPTUŽUJU MINISTRA da LAŽIRA BROJEVE zaraženih u prosveti ZBOG REIZBORA u istu FOTELJU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema poslednjoj izjavi ministra prosvete, Mladena Šarčevića, od početka školske godine u Srbiji virusom korona inficirano oko 60 učenika i 20 zaposlenih što je, kako je ocenio, “nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika. 

Na ovako optimističan i “iznenađujuće dobar” izveštaj ministra Šarčevića obrušila se lavina negativnih komenatara prosvetnih radnika koji mu otvoreno poručuju da  takvi podaci nisu ni realni, ni logični.

-Iz razgovora sa velikim brojem kolega po Srbiji, jer je još nemoguće znati tačno šta se dešava u svakoj od 1.760 škola, skoro da nema obrazovne ustanove u državi sa bar jednim slučajem korone, što đaka, što nastavnika. I onda ministar tvrdi da je u pitanju tek desetina njih, mada se bojim da podatke kriju i neki direktori škola, jer ih on može smeniti kada god poželi. Sve, ipak, liči na to da se stvara idilična atmosfera u prosveti  dok se ne formira Vlada i konačno ne vidimo da li će Šarčević ostati ministar ili neće, - objašnjava nam Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Epidemiološka situacija u prosveti u Srbiji je nesumnjivo deleko od idilične, jer je dovoljno da direktor, učitelj ili tetkica oboli od korona visrusa i cela škola je u velikom problemu. Od korone u školama pribojavaju se roditelji, ali i nastavnici, što nam u izjavi potvrđuje i  Marija Stošić, učiteljica iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Kraljeva:

- Prvo bih javno pitala ministra zdravlja, Zlatribora Lončara, zbog čega se deca sa simptomima koji mogu ukazati na kovid ne testiraju, već se vraćaju u škole. Pri pojavi prvih simptoma mi zovemo roditelje da to dete preuzmu, oni ga odvedu kod lekara, ali kada se posle čujemo sa roditeljima oni kažu da ta deca nisu testirama, da su poslata kući, jer se kao njihovo stanje prati.Znači, mi nemamo povratnu informaciju da li je to dete zaraženo ili nije, jer šta sa tom decom koja nisu testirana, ali su možda pozitivna, a samim tim i izvor zaraze. Stanje je postavljeno tako da se ne zna ko će biti odgovoran ukoliko se korona raširi u školi, jer nije pošteno da to budu nastavnici koji odmah prijavljuju pojavu simptoma kod učenika, ali ne dočekaju da ti đaci budu i testirani, - objašnjava kraljevačka učitečjica, Marija Stošić.

Nastavnik iz Čačaka je, čak, morao da slaže u ambulanti da mu deca imaju temperature, samo da bi bila testirana. Njegova sugrađanka, takođe prosvetni radnik, zaražena je korona virusom, a njenih 30 učenika prati nastavu uz izolacije, ali ihjoš  niko nije testirao jer navodno ne pokazuju simptome. Novinar Dušan Čavić objavio da je njegovo dete bilo pozitivno na koronu, a testirano je isključivo zahvaljujući tome što ga je on sam odveo. Tipičan primer, sin mu je imao temperaturu, ali je taj simptom nestao do trenutka testiranja, pa da korona nije bila potvrđena testom, vratio bi se u školu i zarazu posejao među vršnjacima. Nastavnik  iz osnovne škole u Novom Sadu, kaže da u njegovoj školi  dece koja pokazuju  neke simptome korona virusa budu par dana kod kuće ali kako je čuo nisu testirana. I on tvrdi da to što deca imaju slabije simptome može biti najveća zamka, jer tako mogu da budu idealni prenosioci korona zaraze.

Medijski eksponirani članovi Kriznog štaba,  Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević, po jutarnjim programima televizija, svakodnevno objašnjavaju da moramo verovati lekarima u kovid-ambulantama koji imaju toliko iskustva da sa ogromnom preciznošću mogu da procene ko je za PCR testiranje na virus korona.

Prosvetni radnici i roditelji u većini nisu zadovoljni ovim odgovorima, a mnogi o od njih njih preko društvenih mreža  govore o “tempiranim epidemiološkim bombama” u školama, koje mogu izazavati mnogo nevolje ako se ne preduzme nešto ozbiljnije.

Obrazovanje i politika se nikada nisu razumeli, pa nije veliko čudo što je tako i sada, samo je pitanje cene koja može doći na naplatu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR