Glas Javnosti

NASTAVLJA SE PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U SRBIJI! Poljoprivrednik: Zabrinut sam za svoju bezbednost, ali nastavljamo!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poljoprivrednici nastavljaju protest zbog lošeg položaja. Proteste su juče započela četiri udruženja poljoprivrednika - Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Poljoprivrednici su u ponedeljak blokirali ulaz u Rafineriju Novi Sad i poručili da će tu provesti noć. 

Najveći broj poljoprivrednika koji se je uključio u protest dolazi iz Vojvodine.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

Poljoprivrednik Jovan Jovanov, ispred čije kuće je juče došlo do incidenta, kada je grupa ljudi predvođena lokalnim SNS funkcionerom blokirala njegovu kuću, kaže da je zabrinut za svoju bezbednost, ali da nastavljaju sa protestima.

Udruženja poljoprivrednika Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost saopštila su da podržavaju protest do ispunjenja zahteva da se agrarni budžet poveća za 2024. godinu na deset odsto i isplati poljoprivrednicima 400 evra po hektaru.

"Mi smo u otvorenom pismu, 9. oktobra, u vreme usvajanja budžeta Srbije tražili da se agrarni budžet poveća na deset odsto kako bi se moglo isplatiti po 400 evra po hektaru svim poljoprivrednicima", navedeno je u saopštenju.


Foto: Jutjub

Dodaje se da je Vlada Srbije kriva što je u uslovima tržišne ekonomije bio zabranjen izvoz žitarica i uljarica.

Ističe se da poljoprivrednici zbog toga ne mogu da obnove proizvodnju "jer su zaduženi do guše, a nove kredite ne mogu da podignu".

Ta udruženja su navela da traže zabranu uvoza ukrajinskih žitarica i uljarica, kao u Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

"Podržavamo zahtev za podizanjem subvencija na 35.000 dinara po hektaru, iako smatramo da samo 400 evra po hektaru može da nas spase, kao što je u našem okruženju u državama, članicama EU", naveli su ti poljoprivrednici.

Dodaje se da sve zemlje u okruženju imaju jeftiniji dizel, pa i u Srbiji treba ukinuti akcizu i porez na dodatu vrednost za poljoprivrednike.

Zahtev tih udruženja je i da Vlada Srbije i uljare doplate suncokret na akontnu cenu od 37-40 dinara po kilogramu, još 20 dinara.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR