Glas Javnosti

NASMEŠITE SE, SNIMAMO VAS! Kamere za prepoznavanje lica na ulicama Beograda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Korišćenje sistema video-nadzora za automatsko prepoznavanje lica deo je nacrta novog zakona o unutrašnjim poslovima za koji se smatra da će policiji dati šira ovlašćenja.

Nacrt zakona koji još uvek čeka zeleno svetlo u Skupštini, našao se na udaru nevladinih organizacija koje  upozoravaju na široke mogućnosti zloupotreba ovakvog sistema nadzora.

Sigurnosne kamere već su instalirane na nekoliko punktova u glavnom gradu u okviru projekta "Bezbedan grad" a iz MUP-a poručuju da će korišćenje napredne tehnologije doprineti prevenciji kriminala, većoj stopi otkrivanja krivičnih dela i prekršaja i hapšenju učinilaca.

MUP planira da koristi softver za prepoznavanje lica kako bi se identifikovala lica u ovim slučajevima:

- za koja postoje osnovi sumnje da su izvršila krivično delo ili prekršaj;

- za koja postoji osnovana sumnja da su izvršila krivično delo ili prekršaj;

- koja su oštećena krivičnim delom ili prekršajem;

- u vezi sa krivičnim delom (kao što su svedoci, lica koja mogu da obezbede informacije, povezana lica)

Ono što brine nevladine organizacije i zbog čega zahtevaju  širu društvenu rasravu je to što su kamere deo ugovora sa kineskim tehnološkim gigantom Huavej, koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnje da kineskim obaveštajcima olakšava digitalnu špijunažu.

Sve podatke koji se tiču projekta sa Huavejem, MUP je označilo kao "tajne".

Kakve su mogućnosti zloupotreba?
 
Sistem napredne tehnologije nadzora uključuje prikupljanje podataka o kretanju građana, koji se potom mogu analizirati na različite načine.

U Nacrtu zakona, MUP navodi i da je ovim dokumentom na "potpuniji i precizniji način regulisan nadzor i snimanje na javnim mestima".
 
"Propisano je da se mora postaviti obaveštenje na mestu gde se vrši nadzor i snimanje ili se namera snimanja mora javno saopštiti, osim u slučaju primene posebne dokazne radnje - tajno praćenje i snimanje. Takođe, predviđeno je da policija može pristupati drugim sistemima audio i video-nadzora, ali i drugi subjekti sistemima Ministarstva", navodi se u dokumentu.

(Glas javnosti)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR