Glas Javnosti
posta

NAŠI PRECI NISU IMALI ČEGA DA SE STIDE: Medalja pobede, svedočanstvo da je Srbija uvek ratovala na pravoj strani (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako smo pre nekoliko godina kada je svet obeležavao stogodišnjicu Prvog svetskog rata bili svedoci pokušaja revizionizma i stvaranja novog pogleda na ulogu Srbije u Velikom ratu, na videlo često isplivavaju svedočanstva o tome koliko se poštovalo učešće male zemlje sa brdovitog Balkana na pravoj strani do tada najvećeg ratnog sukoba na planeti

Jedno od takvih svedočanstava je i Medalja pobede, odlikovanje iz Prvog svetskog rata, kojim su i Sjedinjene države odlikovale svoje marince.

Medalja za pobedu u Prvom svetskom ratu, prvobitno poznata kao Medalja za pobedu bilo je priznanje za službu u Prvom svetskom ratu koju je dizajnirao Džejms Erl Frejzer.

Njome se nagrađivalo za zasluge između 6. aprila 1917. i 11. novembra 1918. ali I američke ekspedicione snage u evropskoj Rusiji između 12. novembra 1918. i 5. avgusta 1919. godine te američka ekspedicija Snage u Sibiru između 23. novembra 1918. i 1. aprila 1920. godine.

Foto: Wikipedia

Medalja od bronze prečnika 36 milimetara, na  aversu ima krilatu pobedu koja stoji punom dužinom i licem. Ali ono što je mnogo zanimljivije je napis sa “druge strane medalje”.

Na reversu piše “Veliki rat za civilizaciju” uz grb Sjedinjenih Država, a sa obe strane su imena savezničkih i udruženih nacija, među kojima je i Srbija!.

Francuska, Italija, Srbija, Japan, Crna Gora, Rusija, Grčka, Velika Britanija, Belgija, Brazil, Portugalija, Rumunija, napisano je na Medalji pobede i to baš tim redom.

Ovu nagradu, zajedničku medalju savezničkih snaga preporučio je takozvani međusaveznički odbor tek u martu 1919. godine.

Foto: Wikipedia

Svaka saveznička država dizajnirala bi medalju za pobedu za nagradu njihovom vojnom osoblju, a sva izdanja imaju određene zajedničke karakteristike, uključujući krilatu figuru pobede na aversu i istu traku i spisak zemalja pobednica.

Američko Ratno odeljenje objavilo je pravila o negrađivanju u aprilu 1919, a mornarica SAD u junu iste godine

Na fotografiji je prikazano američko priznanje sa 6 zvezdica.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR