Glas Javnosti

NAŠI MATEMATIČARI MEĐU NAJBOLJIMA NA SVETU: Šest medalja na međunarodnim učeničkim takmičenjima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naše učenice i učenici srednjih škola su tokom juna 2021. godine osvojili šest medalja na međunarodnim takmičenjima iz informatike, objavilo je Društvo matematičara Srbije.

Učenice iz Srbije  su se takmičile na Prvoj evropskoj informatičkoj Olimpijada za devojke (EGOI), koja je održanoj od 13. do 19. juna 2021. Zvanično, zemlja organizator je bila Švajcarska, ali je takmičenje održano onlajn, pa su učestvovale i zemlje širom sveta - ukupno 156 takmičarki iz 43 države.

Četiri naše reprezentativke su ovih šest dana provele u Novom Sadu, odakle su radile takmičenje i ostvarile odličan uspeh – Anja Milošević, iz Matematičke gimnazija u Beogradu osvojila je srebrnu medalju, Jovana Lazić i Anja Dožić iz iste škole bronzanu medalju. Član ekipe bila je i Milica Mićić iz beogradske Devete gimnazije Mihailo Petrović Alas a vođe ekipe bili su Marko Savić i Tadija Šebez.

 

Učenici su se takmičili i na 33. Međunarodnoj informatičkoj Olimpijadi (IOI), koja je održana od 19. do 25. juna 2021. Organizator je bio Singapur, ali je takmičenje održano onlajn. Učestvovalo je 351 takmičara iz 88 zemalja. Naš tim je radio takmičenje iz Majkrosoftovog razvojnog centra u Srbiji, gde su prethodno organizovane i pripreme.

Na ovom takmičenju Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije, osvojio je srebrnu medalju, a Jovan Bengin, i Aleksandar Višnjić iz iste škole po bronzanu medalju, sa njima u ekipi je bio i njihov školski kolega Filip Bojković. Vođe ekipe bili su Marko Savić i Nikola Milosavljević.

Iz Srbije su i autori čak dva zadatka data na ovoj olimpijadi. To su Pavle Martinović i Tadija Šebez, članovi komisije za srednjoškolska takmičenja.

 

Izbor, pripremu i vođenje naših ekipa na međunarodna takmičenja obavlja Društvo matematičara Srbije, koje je zaduženo za organizaciju nacionalnih takmičenja iz programiranja.

Pomoć u realizaciji ovih takmičenja pružili su Departman za računarstvo i automatiku, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, EGOI organizacija, Švajcarska informatička olimpijada, Microsoft Development Center Serbia i kompanija Comtrade, navodi se u saopštenju.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR