Glas Javnosti

NASA OTKRILA PREKO SATELITA: Rusija požnjela ukrajinsko žito u vrednosti od milijardu dolara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rusija je ove godine na ukrajinskim poljima požnjela žito u vrednosti od otprilike jedne milijarde dolara, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Oko 5,8 milijuna tona pšenice je požnjeto na poljima u područjima „koje nisu pod ukrajinskom kontrolom“, objavio je NASA Harvest, program agencije za prehrambenu bezbednost i poljoprivredu, a prenela nemačka agencija dpa.

NASA Harvest je u saradnji s nekoliko partnerskih ustanova radi istraživanja koristio satelitske podatke i modeliranje, piše N1.


Ukupno je na ukrajinskoj teritoriji ove godine požnjeto 26,6 miliona tona pšenice, što je značajno više od prošlogodišnjih predviđanja, procenjuju naučnici uključeni u istraživački projekat.

Iako je to manje od prošlogodišnje rekordne žetve od 33 miliona tona, količina je i dalje blizu petogodišnjeg proseka od 27,9 miliona tona.

Ukrajina nije imala pristup na 22 posto žita u istočnom delu zemlje zbog ruske invazije u toku.

Ukupno je 88 posto prošlogodišnjih zimskih useva požnjeto u područjima koje nisu pod ukrajinskom kontrolom, prema NASA. Žito koje nije požnjeto, uglavnom se nalazi na poljima u blizini granice sukoba.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR