Glas Javnosti

NASA: Asteroid bi mogao da udari u Zemlju za 23 godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Postoji, kako kažu, mala šansa da novootkriveni asteroid 2023 DW udari u Zemlju za 23 godine. Prema agenciji NASA, potencijalni sudar mogao bi se dogoditi na Dan zaljubljenih 2046. godine.

Šanse da asteroid, koji je prvi put uočen na nebu 2. februara ove godine, udari u Zemlju su 1:625 prema proračunima Evropske svemirske agencije, a 1:560 prema proračunima NASA.

Asteroid, koji su nazvali 2023 DW, jedini je objekat koji je dobio ocenu 1 na skali verovatnoće sudara, odnosno Torinskoj skali. Svi ostali objekti imaju ocenu 0. Iako je 2023 DW na vrhu skale, rezultat 1 znači da je “verovatnost sudara izuzetno mala” i da “nema razloga za zabrinutost”, prenosi N1.


U međuvremenu, rezultat 0 znači da je verovatnoć sudara praktično nula. “Objekat nije posebno zabrinjavajući”, potvrdio je za CNN Dejvid Farnokija, navigacijski inženjer iz NASA California Jet Propulsion laboratorije.

Odgovorni u NASA upozorili su da se šanse za sudar mogu značajno promeniti kada prikupe više podataka i izvrše dodatne analize.

Kako je NASA Asteroid Watch napisao na Twitteru, podatke koje dobiju posmatranjem često je potrebno prikupljati nekoliko sedmica kako bi se pravilno predvidele orbite novootkrivenih objekata.

Takođe je uobičajeno da novootkriveni asteroidi izgledaju mnogo opasnije nego što jesu odmah nakon što su otkriveni. Razlog za to je što su orbite, čije putanje predviđaju na osnovu ograničenih opservacija, nesigurnije i stoga je verovatnije da će se ukrstiti sa orbitama drugih objekata, navodi se na NASA web stranici.

Većinu vremena, pretnje povezane s određenim objektom se smanjuju kako stručnjaci prikupljaju više podataka.

Kako objekat trenutno zasenjuje Mesec, proći će još nekoliko dana pre nego što naučnici budu mogli prikupiti nove podatke. Nakon što se asteroid udalji od Meseca, moći će se kontinuirano posmatrati nekoliko sedmica i prikupljati podatke o njemu.


Prečnik asteroida je blizu 50 metara. NASA naučnici su predvideli da bi 2023 DW mogao doći deset puta bliže Zemlji tokom njene orbite oko Sunca. Najbliži bi mogao biti 14. februara 2046, a zatim još devet puta između 2047. i 2054. Kreće se brzinom od blizu 25 kilometara u sekundi na udaljenosti od 18 miliona kilometara od Zemlje.

“Inače, dobro smo pripremljeni za moguće sudare asteroida”, rekao je Farnokia, jer DART sonda (Test dvostrukog preusmeravanja asteroida) može zaštititi Zemlju. Može presresti objekte u svemiru, promeniti njihovu planiranu putanju i tako sprečiti potencijalno opasni objekti da se sudare sa Zemljom. NASA je dokazala da je misija DART bila uspešna prošlog oktobra, kada je DART sonda promenila putanju asteroida Dimorphos.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR