Glas Javnosti

Naš svetski poznati genetičar došao prvi do važnog otkrića!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Genetičar Miodrag Stojković je rekao da je je tim naučnika iz Srbije, Španije i Velike Britanije koji on predvodi, prvi u svetu istražio štetnost plastike po ljudski embrion.

Došli smo do saznanja da plastika mikroskopske veličine lako ulazi u ljudske ćelije i embrione, menja njihov genetski profil i dovodi, između ostalog, do poremećaja ćelijskih komponenti koje mogu da prouzrokuju sterilitet, probleme sa implantacijom embriona, abnormalnim razvojem uopšte i posebno razvojem pluća - izjavio je Stojković, koji radi na istraživanju matičnih ćelija na Institutu američkog Univerziteta Harvard, u Bostonu.

On je kazao da je do ideje o istraživanju uticaja plastike došao pre dve godine, kada je video koliko ima plastičnog otpada i koliko plastike ima u kozmetici, lekovima, hrani, a da se niko nije pozabavio time koliko je to opasno po ljudsko zdravlje.

Dodao je da mikroskopski sitna plastika izaziva abnoramalan razvoj oka, srčanih zalisaka i dovodi i do kardiovaskularnih oboljenja.

Rezultat istraživanja je objavljen u sredu u međunarodnom časopisu “Stem Cells” čiji je Stojković bio urednik do 2012. godine.

U ekipi istraživača su bili i zaposleni u Klinici SPEBO u Leskovcu i profesori Kragujevačkog univerziteta.

Meni je najveća vest i radost što u publikaciji stoje Leskovac, Kragujevac i Srbija - kazao je Stojković.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR