Glas Javnosti

Народне кухиње раде – старијима оброци стижу на кућну адресу

Društvo
Autor: politika.rs

Суграђани који су корисници услуга народних кухиња и даље ће моћи оброке да добијају на местима на којима су и до сада преузимали храну. Због епидемиолошке ситуације, суграђани старији од 65 година – који морају да остану у својим домовима, а корисници су народних кухиња – оброке ће на адресу добијати посредством општинских волонтера. Сви остали суграђани старији од 65, преко кол-центара својих општина могу да се јаве и оставе своје податке да би им се потребне намирнице и медикаменти доставили кући. Како су рекли у Секретаријату за социјалну заштиту, ово су мере које се примењују у складу са одлуком владе, инструкцијама Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и препорукама Градског штаба за ванредне ситуације.

Осим народне кухиње у надлежности града, постоји и народна кухиња коју организују верске заједнице. У оквиру Српске православне цркве функционише Верско добротворно старатељство. Оно има око 2.000 корисника, а ових дана било је још суграђана који су затражили помоћ. Због мера које су на снази у црквеној кухињи храна се не спрема сваког дана. Приликом поделе куваног оброка 16. марта корисницима су испоручене залихе за наредних десет дана. Реч је о основним животним намирницама и конзервираној храни. То је важило на свим пунктовима – у Француској улици и при храмовима Светог Ђорђа на Бежанији, Вазнесења Господњег у Жаркову, Српских Светитеља на Карабурми и Светог Лазара на Звездари.

– Нашим корисницима који живе на улици конзервирану храну делићемо сваког понедељка ујутру и то у количини предвиђеној за наредну недељу. Породицама са више деце и онима који су стари и болесни наши возачи ће основне животне намирнице достављати у току радне недеље. Док траје овај ванредни режим рада контактираћемо и тражићемо помоћ волонтера ако нам у датом тренутку буду неопходни – кажу у Верском добротворном старатељству.

Они којима је потребна помоћ овог удружења могу да се јаве на телефоне – за здравствене услуге: 064/2020-550, за лекове: 064/800-3829, за кухињу: 064/800-3833, за милосрдне посете: 064/800-3824 .

Јеврејска општина Београд већ петнаест година има народну кухињу и сваког месеца поделе 1.500 куваних оброка.

– Куване оброке делимо шест дана недељно, док такозвани суви оброк обезбеђујемо за један дан. Због ових мера наши волонтери ће оброке довозити на кућну адресу. Осим корисницима слабијих материјалних могућности, паралелно делимо храну и нашим члановима који су преживели Холокауст, а помоћ им је потребна. Тренутно их има 14 – рекао је Данило Медић, председник Јеврејске општине Београд.

У оквиру Исламске заједнице Србије ради хуманитарна организација „Мерхамет” чији чланови, како је рекао Мустафа Јусуфспахић, београдски муфтија, помоћ социјално угроженим особама деле на петнаест молитвених простора у Београду.

Храна за 33.715 корисника

Народне кухиње у престоници су у надлежности града, док бригу у 77 градова и општина у Србији води Црвени крст Србије. Они припремају оброке за 33.715 корисника.

– Народне кухиње нормално функционишу у погледу припреме хране. Намирнице су обезбеђене раније и нема недостатака било ког артикла. Све народне кухиње којима ми координирамо прилагодиле су начин рада новонасталој ситуацији. На самом пункту појачане су хигијенске и мере безбедности за кориснике који преузимају оброке, а када је реч о старијим особама, за њих оброке преузима неко млађи или им се они достављају на кућну адресу – кажу у Црвеном крсту Србије.
24

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR